Hlavní obsah

Podivné okolnosti náhlé výměny v ruském vojenském velení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Rusku během cvičení ruského námořnictva v Pacifiku spojeného s prověrkami připravenosti Tichooceánské flotily odvolali jejího velitele. Provázely to podivné okolnosti i nevěrohodné zdůvodnění, že dosáhl věku pro odchod do zálohy.

Cvičení ruského námořnictva v PacifikuVideo: Reuters

 
Článek

Dosavadní velitel ruské Tichooceánské flotily admirál Sergej Avakjanc byl dosazen do čela úřadu dohlížejícího na střediska ruských vojenských sportovních oddílů a vlasteneckou výchovu, oznámil 19. dubna vicepremiér a prezidentův vyslanec pro Dálněvýchodní oblast Jurij Trutněv. Přesun na tuto pozici znamená, že admirál už nezastává jeden z nejvyšších vojenských postů, jímž je velení Tichooceánské flotile.

Odpálení střely s plochou dráhou letu Kalibr z ruské lodě

Flotila to následně potvrdila: „Admirál Sergej Avakjanc je aktuálně na dovolené s následným přesunem do zálohy po dosažení věkové hranice pro službu v Ozbrojených silách Ruské federace (6. dubna dosáhl 65 let).“ Podivné je už to, že jako první o změně na postu velitele informoval Trutněv, a ne ministerstvo obrany.

Foto: CC BY 4.0.

Admirál Sergej Avakjanc na archivním snímku

Zdroj TASSu popřel, že by byl odvolán: „Nejde o žádné uvolnění (z funkce), prostě dosáhl hranice pro vykonávání vojenské služby.“ Jasně tím ale dal najevo, že se spekuluje i o jiných důvodech odchodu admirála.

Ve válce na Ukrajině působí několik vysokých velitelů, kteří tento věkový limit dávno překročili, včetně náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova, pověřeného řízením operace na Ukrajině, a velitele pozemních sil Olega Saljukova.

Jako věrný pes. Orbánovi poslanci smetli návrh, který by umožnil zatknout Putina

Válka na Ukrajině

Možné důvody odvolání

Americký Institut pro studium války naznačil (ISW), že odvolání admirála může být spojeno se špatnými bojovými výkony jednotek námořní pěchoty Tichooceánské flotily na Ukrajině. U Vuhledaru byly na začátku roku nasazeny 155. a 40. brigáda námořní pěchoty, ale nepodařilo se jim prorazit.

Zpráva o odvolání Avakjance se objevila jen několik dnů poté, co ministr obrany Sergej Šojgu oznámil v pátek 14. dubna nečekanou prověrku připravenosti Tichooceánské flotily, která stále pokračuje. Současně nařídil zahájit námořní cvičení, do něhož se zapojilo 167 lodí, 12 ponorek, 89 letadel včetně dálkových bombardérů a 25 000 vojáků. Cvičení ve čtvrtek skončilo.

V pondělí ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ministrem obrany Sergejem Šojguem ocenil vysoký výkon námořnictva.

Agentura TASS s odvoláním na své zdroje blízké námořnictvu oznámila, že velet Tichooceánské flotile by měl současný velitel Baltské flotily admirál Viktor Liina a tu by po něm měl převzít zástupce náčelníka štábu viceadmirál Vladimir Vorobjov.

Po prověrce bojeschopnosti končí velitel ruského Tichomořského loďstva

Evropa

Manévry a jednání mají přesvědčit Čínu o významu Ruska, zbraně Peking dál odmítá dodat

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám