Hlavní obsah

V Saratově přebrousili památník, aby se tam vešla jména padlých z Ukrajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po celém Rusku se zdrcené matky, manželky a děti shromažďují u památníků, aby uctily své blízké, kteří padli během invaze na Ukrajinu, píše server deníku Express. Srdcervoucí výjevy zachytila kamera u památníku v ruském městě Saratov.

Foto: Profimedia.cz

Pozůstalí po padlých u památníku v Saratově

Článek

Před tím, než se odehrála ceremonie, muselo vedení města vyřešit zapeklitou situaci. Na památníku nebyl dostatek místa, aby se tam vešla jména všech, kteří zahynuli během speciální vojenské operace, jak se v Rusku nazývá válka na Ukrajině.

Stěny památníku se proto musely nejprve vybrousit a jména padlých vypsat do dvou sloupců.

Jen pro ilustraci, za poslední zhruba čtyři desítky let padlo v konfliktech v Afghánistánu, Čečensku a Sýrii 318 vojáků ze Saratova. Za deset měsíců invaze na Ukrajinu zahynulo 199 vojáků.

„Nikdy jsme si nemysleli, že se seznamy padlých na památníku rozšíří o nová jména. Žádná slova, žádné památníky neutěší hoře pozůstalých a nezmenší bolest v duších jejich blízkých. Jenom vzpomínky uchované v srdcích nám pomohou,“ uvedl veterán Aleksandr Jankovič.

Na závěr ceremonie byly vypuštěny oranžové balonky. Každý z nich symbolizoval duši jednoho padlého.

Rusko počet padlých nezveřejňuje, ministerstvo obrany se nevyjadřuje ani k údajům, které uvádí ukrajinské armádní velení.

To tvrdí, že na Ukrajině zahynulo více než 90 tisíc ruských vojáků. Prezident Volodymyr Zelenskyj před několika týdny uvedl, že do konce letošního roku zaznamená Rusko ztráty přes 100 tisíc vojáků.

Zelenskyj: Rusko do konce roku ztratí na Ukrajině 100 tisíc vojáků

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám