Hlavní obsah

Už žádné slabé kusy. Wagnerovci chtějí naverbovat 30 tisíc mužů z posiloven

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská žoldnéřská armáda známá jako Wagnerova skupina se rychle rozrůstá. Denně přijme 500 až 800 nových bojovníků a do půlky května by chtěla přibrat na 30 tisíc mužů. Na Telegramu to v sobotu napsal šéf skupiny Jevgenij Prigožin.

Foto: Profimedia.cz

Logo Wagnerovy skupiny

Článek

„V polovině května plánujeme zvýšit počet bojovníků v našich jednotkách o přibližně 30 tisíc,“ řekl.

Zatímco dříve se k žoldnéřům přidávali i fyzicky méně zdatní lidé, v současnosti jsou všichni v dobré fyzické kondici, dušuje se Prigožin. Wagnerova skupina ve velkém do války na Ukrajině verbovala vězně výměnou za prominutí jejich trestu.

Minulý týden Prigožin oznámil otevření 58 náborových středisek ve 42 ruských městech. Většina z těchto center se podle agentury Reuters nachází v posilovnách a v klubech bojových umění.

Wagnerovci ovládli většinu východní části Bachmutu

Válka na Ukrajině

Potrava pro kanony

Zakladatel wagnerovců dříve přiznal, že mnoho bojovníků jeho organizace přišlo v oblasti Bachmutu o život.

Bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby Prigožina obvinil, že naverbované trestance používá jako „náplň do mlýnku na maso“. USA v lednu odhadly počet wagnerovců bojujících na Ukrajině na 50 tisíc. Asi 40 tisíc z nich podle Washingtonu přitom tvořili trestanci.

Pokud se wagnerovci stáhnou z Bachmutu, zhroutí se celá fronta, zuří Prigožin

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám