Hlavní obsah

Wagnerovci ovládli většinu východní části Bachmutu

Během posledních čtyř dnů se žoldnéřům z ruské Wagnerovy skupiny podařilo ovládnout většinu východní části Bachmutu. Fronta nyní vede v centru města podél řeky Bachmutky, uvedla v sobotu britská vojenská rozvědka.

Rusové zveřejnili záběry mrtvých ukrajinských vojáků v BachmutuVideo: Reuters

 
Článek

Britská rozvědka dodala, že ukrajinským obráncům se daří kontrolovat západní část Bachmutu, protože zničili klíčové mosty přes Bachmutku. Kolem řeky je 200 až 800 metrů široký nezastavěný pás.

Ten mohou Ukrajinci ostřelovat z budov a opevněných palpostů na západním břehu řeky a pruh změnili v zónu smrti. Proto bude pro wagnerovce těžké se tudy probít při čelním útoku.

Pořád však hrozí útoky Rusů ze severu a jihu, kde už jsou na západním břehu Bachmutky. Pokračují v nástupech směrem na Dubovo-Vasylivku severozápadně od Bachmutu i na Ivanivske jižně od města.

Pro Ukrajince je těžké dostávat do města zásoby pro své vojáky, protože všechny přístupové cesty jsou v dostřelu ruského dělostřelectva.

Podle ukrajinského generálního štábu ukrajinské jednotky během pátku odrazily přes sto ruských útoků.

Vedeny byly už tradičně směrem na Bachmut, Avdijivku a Lyman; už druhý den za sebou není jmenován mezi směry útoku Kupjansk, podotkl Institut pro studium války (ISW).

Boje dále probíhají i u Kreminny, kde Rusové útočí na Marjinku; jejich tvrzení, že se jim podařilo ovládnout výšiny u města, však nebylo potvrzeno.

KOMENTÁŘ: Bachmut, Brusilov a revoluce – Alex Švamberk

Komentáře

Reklama

Výběr článků

Načítám