Hlavní obsah

USA znepokojilo setkání Si Ťin-pchinga s Putinem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americkou administrativu znepokojilo čtvrteční setkání čínského prezidenta Si Ťin-pchinga s jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem. Uvedla to tisková mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová. Ruský vládce nicméně Američany překvapil, když veřejně přiznal, že Číňané mají ohledně války na Ukrajině obavy.

Foto: Profimedia.cz

Čínský prezident Si Ťin-pching se s Vladimirem Putinem potkal poprvé od únorového zahájení invaze

Článek

„Jasně jsme vyjádřili své znepokojení nad hloubkou provázanosti a soudržnosti Číny s Ruskem v době, kdy Rusko vede agresivní válku na Ukrajině, brutální a nevyprovokovanou válku vedenou Kremlem,“ řekla mluvčí Bílého domu.

Čtvrteční setkání čínského a ruského prezidenta, které se uskutečnilo v Uzbekistánu, je podle ní důkazem tohoto sbližování.

Čínský prezident Si v Uzbekistánu vynechal večeři s Putinem a spojenci

Zahraniční

Si se s Putinem osobně setkal poprvé od zahájení ruské agrese na Ukrajině.

Ruský vládce uvedl, že je připraven probrat blíže nespecifikované „obavy“, které Čína údajně ohledně již sedm měsíců trvající války vyjádřila. Invazi opět označil jako „ukrajinskou krizi“.

„Velmi si vážíme vyváženého postoje našich čínských přátel v souvislosti s ukrajinskou krizí,“ řekl Putin svému protějšku.

„Rozumíme vašim otázkám a obavám v tomto ohledu a určitě vám během dnešního setkání nabídneme podrobné vysvětlení našeho postoje k této otázce, i když jsme o tom mluvili již dříve,“ dodal.

Co za obavy a otázky Číňané mají, Putin nespecifikoval, dá se však předpokládat, že se týkají kolísajících cen ropy a obecně ekonomické nejistoty.

Putinovo přiznání překvapilo

Skutečnost, že Putin takto veřejně připustil, že jeho největší spojenec má ohledně války na Ukrajině pochybnosti, Američany překvapila.

„Je poněkud zvláštní, že to byl právě prezident Putin, kdo to přiznal, a to tak otevřeně,“ řekl mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price.

Čína a Rusko zahajují společné vojenské cvičení

Zahraniční

Čína vydala po čtvrtečním setkání prezidentů oficiální prohlášení, ve kterém Ukrajinu nezmiňuje, nicméně ústy Si Ťin-pchinga slibuje „silnou podporu klíčovým zájmům“ Ruska.

Prohlášení sice neuvádí žádné podrobnosti, Peking ale používá „klíčové zájmy“ zejména u témat jako národní suverenita a nárok vládnoucí komunistické strany na ostrov Tchaj-wan, kvůli kterému je ochoten jít do války.

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov zase uvedl, že hodnocení mezinárodní situace ze strany Moskvy a Pekingu se plně shodují. „Nejsou mezi námi žádné rozdíly,“ řekl.

Dodal, že obě země „budou pokračovat v koordinaci našich kroků, a to i na nadcházejícím Valném shromáždění OSN“.

Reklama

Související témata:
Karine Jean-Pierre

Výběr článků

Načítám