Hlavní obsah

Čína a Rusko zahajují společné vojenské cvičení

Série společných vojenských cvičení čeká následují týden vojáky z Ruska a Číny. Obě země tak i přes ruskou agresi na Ukrajině prohlubují své „přátelství, které nezná limitů“.

Čínská a mongolská armáda přijíždějí na vojenské cvičení do VostokuVideo: AP

 
Článek

Britský list Financial Times ve svém článku zdůrazňuje, že letošní manévry je třeba vnímat v kontextu války na Ukrajině. A připomíná dohodu o „přátelství, které nezná limitů“, kterou uzavřel Vladimir Putin se Si-Ťin Pchingem na olympijských hrách v Pekingu jen pár dní před zahájení ruské agrese.

Navzdory tomu, že válku na Ukrajině Čína explicitně neschvaluje, tak hodlá vztahy s Ruskem dále prohlubovat.

Rusko chystá na východě velké vojenské cvičení, zúčastní se ho i Čína či Indie

Evropa

Ruské ministerstvo obrany se v pondělí pochlubilo videem, na kterém jsou vidět čínští a mongolští vojáci, jak přijíždějí na železniční stanici na Dálném východě a vykládají vybavení na Sergejevském cvičišti v Přímořském kraji.

Vojenské cvičení „Vostok-2022“ má trvat do 5. září.

Nervózní Japonsko

Část cvičení se bude rovněž odehrávat také na Kurilských ostrovech, které se nacházejí mezi poloostrovem Kamčatka a japonskými ostrovy. „Vyjádřili jsme (ruské straně) své znepokojení nad aktivitou ruských vojsk v blízkosti naší země v souvislosti s probíhající ruskou invazí na Ukrajinu. Vláda pokračuje ve shromažďování informací a bude podle toho jednat,“ uvedl tajemník japonské vlády Hirokazu Matsuno.

Vláda USA chce požádat Kongres o schválení prodeje zbraní Tchaj-wanu

Zahraniční

Takzvané válečné hry Vostok se konají každé čtyři roky na ruské Sibiři. Posledního cvičení se údajně zúčastnilo 300 tisíc ruských vojáků spolu s vojáky z Číny a Mongolska.

Foto: Mapy.cz

Vojenské cvičení Vostok 2022

Reklama

Výběr článků

Načítám