Hlavní obsah

Ukrajinský soud zmírnil trest prvnímu odsouzenému ruskému vojákovi

– Kyjev

Odvolací soud v Kyjevě v pátek zmírnil trest Rusovi Vadimu Šišimarinovi, který mu byl uložen za válečné zločiny, jichž se dopustil během ruské invaze na Ukrajinu. Místo doživotí má ve vězení strávit 15 let, informuje ruskojazyčná služba BBC. Šišimarin byl prvním ruským vojákem, který letos na jaře stanul před soudem v souvislosti s ruským vpádem do země.

BEZ KOMENTÁŘE: Ruský voják dostal v květnu za zastřelení ukrajinského civilisty doživotí Video: AP

 
Článek

Podle ukrajinské justice 21letý Šišimarin 28. února na rozkaz jiného ruského vojáka zastřelil z okna auta dvaašedesátiletého civilistu ve vsi Čupachivka na severovýchodě Ukrajiny. Vinu přiznal hned v první den procesu a později řekl, že lituje toho, co udělal.

Jsem vinen. První ruský voják souzený na Ukrajině přiznal vraždu civilisty

Válka na Ukrajině

Bývalá ukrajinská generální prokurátorka Iryna Venediktovová v půlce července uvedla, že Kyjev dosud zahájil stíhání 127 lidí podezřelých z válečných zločinů. Kromě Šišimarina byli odsouzeni ještě další dva Rusové, také řadoví příslušníci ruské armády.

Foto: Stringer, Reuters

Ruský voják Vadim Šišimarin

Moskva tvrdí, že ruští vojáci neútočí na civilisty a nemíří na civilní objekty, ačkoliv existuje obrovské množství důkazů svědčících o opaku. Dřívější obvinění ruských vojáků z válečných zločinů Moskva odmítala jako nepřátelskou propagandu a důkazy popírala jako zinscenované.

Proč jsi mi ho zabil, ptala se vdova ruského vojáka

Evropa

Venediktovová připustila možnost Šišimarinovy výměny za vězně ukrajinské armády. Podle ní je to technicky možné. Náměstek ruského ministra zahraničí Andrej Ruděnko uvedl, že diskuse o možné výměně Vadima Šišimarina bude možná až po skončení všech soudních řízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám