Hlavní obsah

Ukrajinská kolaborantka pomáhala Rusům s pseudoreferendem a pak chtěla utéct do EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podílela se na přípravě pseudoreferenda o připojení Charkovské oblasti k Ruské federaci, plnila rozkazy okupantů a nechala se dosadit do nelegitimního proruského orgánu. Po osvobození regionu ukrajinskou armádou utekla do Kyjeva, kde se snažila vyřídit si doklady, aby mohla jako uprchlice utéct do Evropské unie. Řeč je o nejmenované ženě, kterou ve středu zadržela ukrajinská policie.

Foto: Tisková služba Bezpečnostní služby Ukrajiny

Zadržená kolaborantka

Článek

Podle podrobností, které publikovala tisková služba Bezpečnostní služby Ukrajiny, byla žena v říjnu 2020 zvolena zastupitelkou v Kupjanské okresní radě. Předtím působila jako vedoucí státní správy Kupjanského okresu.

Během okupace se tato žena postavila na stranu Rusů, aktivně je podporovala, za což se jí okupanti odvděčili jmenováním „zástupcem předsedy v katastru obce Kurylivka“, která se nachází nedaleko Kupjansku v Charkovské oblasti.

Žena „aktivně plnila všechny pokyny okupantů“, aby zapojila místní obyvatele do akcí ve prospěch Ruska, šířila okupační propagandu a především se podílela na přípravě pseudoreferenda v Charkovské oblasti.

S Putinem už není o čem jednat, sám to dal najevo, hodnotí analytici projev šéfa Kremlu

Evropa

Po osvobození regionu ukrajinskou armádou ji proruské sympatie příliš dlouho nevydržely. Uprchla do hlavního města, kde se snažila vyřídit si doklady jako uprchlice z východní Ukrajiny a následně vycestovat do EU.

Server Ukrajinska Pravda uvádí, že byla žena zadržena 7. prosince v Kyjevě a bude ji čekat soud.

Putin: Až pocítí výhody Ruska, budou pro nás lidé na anektovaných územích oporou

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám