Hlavní obsah

Ukrajinci kvůli mohutnému ostřelování utíkají z Chersonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cherson
Aktualizováno

Ukrajinci opouštějí nedávno osvobozený Cherson, protože Rusové výrazně zesílili ostřelování města. Podrobnosti zmínila reportáž stanice BBC. Hovořila s Elenou Selivanovou, která z města odjížděla se třemi dcerami.

Následky bombardování ChersonuVideo: Reuters

 
Článek

„Předtím nás ostřelovali sedmkrát až desetkrát denně, nyní je to sedmdesátkrát až osmdesátkrát. Je to příliš děsivé,“ řekla Elena. „Miluju Ukrajinu a své drahé město, ale musíme odejít.“

Elena s dětmi byla mezi více než čtyřmi sty lidmi, kteří odjeli z Chersonu vlakem na Boží hod poté, co Rusko zesílilo ostřelování města. Další stovky lidí odjíždějí v autech. U kontrolního stanoviště na okraji města se vytvořila fronta vozidel.

Foto: ČTK/AP

Hořící auta v ulicích Chersonu

„Už to nemůžeme vydržet,“ uvedla plačící Iryna Antoněnková. Ostřelování je tak silné. Neuneseme to. Zůstali jsme celou dobu a mysleli jsme, že bychom tím mohli projít, že bychom mohli mít štěstí, ale útok zasáhl sousední dům a dům mého otce byl hodně ostřelován.“

Antoněnková plánovala odjet do Krivého Rihu, kde má příbuzné.

Oslavy vystřídal smutek

Ještě před měsícem se přitom v Chersonu slavilo, když se z něj podařilo vyhnat ruské okupanty. Týden po osvobození však Rusové zahájili ostřelování města z druhého břehu Dněpru, kam se stáhli.

Minometný útok na Štědrý den si vyžádal 11 mrtvých. Mezi nimi byl sociální pracovník, řezník a žena prodávající SIM karty do telefonů - obyčejní lidé, prodavači nebo nakupující na městském tržišti.

V Bachmutu se žije pod zemí, v Chersonu se euforie vytratila

Válka na Ukrajině

Ten den byl Cherson zasažen 41krát. Pravidelné ostřelování města z raketometů a minometů od té doby pokračuje. BBC uvedla i další oběti. Ve spánku zemřel 56letý Serhij Brešun, jehož dům zasáhl granát – a budova se zřítila. Zahynul den poté, co navštívil svou 82letou matku Tamari: „Měla jsem pocit, že se něco špatného stane, protože jsem s ním mluvila (po telefonu) a naléhala na něj, aby opustil dům. On to neudělal a tak to dopadlo. Naše životy jsou zničené.“ Z trosek se podařilo vyprostit i jeho občanku, aby se mohl uspořádat pohřeb. Ani to však není lehké, protože žádné místo v Chersonu není bezpečné.

Zahynula i dobrovolnice Červeného kříže Viktoria Jaryšková. Minometný granát ji zabil kousek od kanceláře Červeného kříže, v jehož úkrytu žila s dvěma dětmi ve věku 12 a 17 let.

O ostřelování Chersonu se ve středeční svodce za úterý zmínil i ukrajinský generální štáb: „Za poslední den podnikl nepřítel raketový útok a 33 ostřelování ze salvových raketometů, mimo jiné na civilní objekty ve městě Chersonu.“

Rusové opět zasáhli porodnici v Chersonu, tvrdí ukrajinská média

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám