Hlavní obsah

Ukrajina hlásí za půl roku války stovky zabitých dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská invaze na Ukrajinu si za půl roku svého trvání vyžádala životy nejméně 377 ukrajinských dětí. Dalších 733 dětí utrpělo různě vážná zranění, uvedla v pátek ukrajinská generální prokuratura. Upozornila, že nejde o konečnou bilanci, protože ukrajinské úřady dál zjišťují oběti a zraněné v místech aktivních bojů a na Ruskem ovládaných územích.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinské děti na oslavách nezávislosti Ukrajiny v Polsku.

Článek

Nejvíce dětí bylo zraněno nebo zemřelo v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, druhý nejvyšší počet je hlášen z Charkovské oblasti, která taktéž leží na východě země.

Poslední uváděnou dětskou obětí je 17letý chlapec, který zemřel ve čtvrtek při převozu do nemocnice po ostřelování města Orichiv v Záporožské oblasti na jihu Ukrajiny.

Šojgu baví: Zpomalení tempa operace na Ukrajině je schválně, chráníme civilisty

Evropa

Ruské nálety a ostřelování na Ukrajině zcela zničily 289 škol a 2309 dalších poškodily, uvedla také ukrajinská generální prokuratura.

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři ve Lvově pátrají v troskách rozbombardované budovy po obětechVideo: Newsflare, AP

Jen asi polovina škol na Ukrajině je podle náměstka ministra vnitra Jenina připravena k prezenční výuce. Podle kontroly provedené před začátkem školního roku nejlépe splňují bezpečnostní ukazatele vzdělávací zařízení v Zakarpatské, Lvovské a Černivické oblasti, tedy na západní Ukrajině. Špatně je na tom naopak například Mykolajivská oblast na jihu země.

Rusové potvrdili, že unesené ukrajinské děti dávají k adopci

Válka na Ukrajině

Téměř 60 procent ze zkontrolovaných škol má „ochranné konstrukce“ a každý týden jich takových přibývá, sdělil podle ukrajinských médií ministr školství Serhij Škarlet. Dříve jeho resort podle agentury Unian uvedl, že na Ruskem okupovaných územích a v oblastech bojů a jejich okolí se počítá zatím pouze s on-line výukou.

Údaje o počtu zemřelých dětí zveřejněné ukrajinskou generální prokuraturou se zhruba shodují s bilancí OSN. Mezinárodní organizace tento týden uvedla, že boje na Ukrajině si vyžádaly 5587 civilních obětí, mezi nimiž je i 362 dětí. Červnový průzkum ukrajinských úřadů také odhadl, že 5,7 milionu dětí od 3 do 18 let válka vážně poznamenala, z toho 2,8 milionu zůstává v zemi bez domova.

Na Ukrajině začal závod ve stavění bunkrů. Ne pro vojáky, ale školáky

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám