Hlavní obsah

Šojgu baví: Zpomalení tempa operace na Ukrajině je schválně, chráníme civilisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zpomalení tempa vojenské operace na Ukrajině je vědomé rozhodnutí, jež má minimalizovat počet civilních obětí, prohlásil podle agentury TASS ruský ministr obrany Sergej Šojgu na středečním setkání ministrů obrany Šanghajské organizace pro spolupráci (ŠOS). Vývoj na frontě, který pro Rusko není úplně příznivý, už Šojgu podobnými slovy komentoval v minulosti. Slova o ochraně civilistů mají ve světle důkazů o ruských zvěrstvech na Ukrajině až absurdní rozměr.

Foto: Russian Defence Ministry, Reuters

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu.

Článek

„Během zvláštní operace striktně dodržujeme normy humanitárního práva. Údery jsou prováděny vysoce přesnými zbraněmi na objekty vojenské infrastruktury ozbrojených sil Ukrajiny, tedy na kontrolní body, letiště, sklady, opevněné oblasti, objekty vojensko-průmyslového komplexu. Zároveň se dělá vše pro to, aby se zabránilo obětem mezi civilisty. Samozřejmě to zpomaluje tempo ofenzívy, ale jdeme do toho vědomě,“ řekl Šojgu.

O tom, že nepřesné, ale o to masivnější útoky ruského dělostřelectva zasahují obydlené oblasti a zabíjejí mnoho civilistů, přitom existuje nepřeberné množství důkazů a obrazové dokumentace. Města jako Mariupol, Severodoněck, Volnovachu či Popasnou Rusové v podstatě srovnali se zemí. Žádný ohled na civilisty nebrali Rusové ani při útoku na město Vinnycja. Jeho tragickým symbolem se staly fotografie těla čtyřleté Lizy a zkrvaveného kočárku. Při raketovém útoku na tamní kulturní centrum zahynulo na 25 civilistů, podle Rusů to bylo v pořádku, protože se tam domlouvaly zbrojní dodávky pro Ukrajinu.

Moskva obhajuje zabíjení civilistů ve Vinnycji verzí o schůzce vojáků v kulturáku

Válka na Ukrajině

Podle Šojguových slov ruská armáda „na osvobozených územích systematicky organizuje práci, aby byl nastolen mírový život“. „Poskytujeme humanitární pomoc, obnovujeme infrastrukturu a systémy podpory života,“ řekl Šojgu. Operace na Ukrajině jde podle plánu a „všechny úkoly budou dokončeny“, tvrdí ruský ministr obrany.

Nedosáhli ničeho, shrnuje britská rozvědka

Britská rozvědka v analýze výsledků války trvající šest měsíců je výrazně kritická. Rusko podle ní za šest měsíců agresivní války nedosáhlo většiny svých cílů a oslabilo své diplomatické, ekonomické pozice a stav armády ve srovnání se situací před invazí.

„Od roku 2014 má (ruský prezident Vladimir) Putin v úmyslu prostřednictvím kombinace síly a diplomacie zvýšit a posílit vliv Ruska na Ukrajině a zasahovat do jejích suverénních záležitostí. Před šesti měsíci Rusko zahájilo totální invazi, aby svrhlo vládu a obsadilo většinu země,“ píše se v analýze.

V dubnu ruské vedení začalo chápat, že původní plány selhaly, a přesunulo pozornost na skromnější úkoly na východě a jihu Ukrajiny.

Na Ukrajině záměrně zpomalujeme, bereme ohled na civilisty, řekl po všech zvěrstvech Šojgu

Evropa

„Ofenzíva na Donbasu postupuje s minimálním pokrokem a Rusko očekává rozsáhlý protiútok Ukrajiny. Rusko trpí nedostatkem munice, dopravy a personálu. Morálka v mnoha jednotkách je nízká, situace armády se výrazně zhoršila. Ruský diplomatický vliv se zmenšil a dlouhodobé ekonomické vyhlídky jsou bezútěšné. Po šesti měsících se ukázalo, že válka je pro Rusko drahá a způsobila strategické škody,“ uzavírá britská rozvědka.

Reklama

Výběr článků

Načítám