Hlavní obsah

Rusové potvrdili, že unesené ukrajinské děti dávají k adopci

Krasnodarský krajský úřad pro rodinu a děti zveřejnil informace o programu, v jehož rámci ruské úřady převezly přes tisíc dětí z dobytého ukrajinského Mariupolu do několika ruských měst, kde je adoptovaly ruské rodiny.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Evakuace civilistů z města Mariupol (archivní foto)

Článek

Děti byly podle úřadu převezeny do Ťumeně, Irkutsku, Kemerova a Altajské oblasti, tedy často tisíce kilometrů daleko od rodného města.

Úřad také zmínil, že přes 300 dětí stále čeká, až se setká se svými novými rodinami. Zdůraznil, že občané, kteří je adoptují, dostanou jednorázovou podporu.

Zpráva už byla stažena ze stránek úřadu, ale zaznamenala ji jiná média. Existují navíc otisky, uvedl Institut pro studium války (ISW).

V Rusku skončilo 200 tisíc ukrajinských dětí, Zelenskyj mluví o zavlečení

Evropa

Ukrajina si opakovaně stěžovala, že Rusové odvlékají ukrajinské děti do Ruska. Nynější zpráva to potvrzuje.

Převozy a porušťování

Ukrajinská vojenská rozvědka GUR v úterý uvedla, že ruské úřady převezly na 30 dětí z Charcyzku, Ilovajsku a Zuhresu v okupované části Doněcké oblasti do Nižního Novgorodu, kde se mají účastnit vzdělávacích a výcvikových programů pro mladé Ruské středisko.

GUR dodala, že rodičům, kteří odmítnou posílat děti do ruských škol, hrozí okupanti pokutami a že nelegální odsun dětí na území Ruské federace pokračuje.

Rusové ostřelovali evakuační autobusy z Mariupolu, zranili čtyři děti

Evropa

Do okupovaných oblastí zase přijeli učitelé z Ruska. S jejich pomocí se okupační správy snaží na dočasně okupovaných územích v Chersonské oblasti rozjet práci 43 vzdělávacích institucí – 22 škol a 21 školek. Rodiče však odmítají posílat své děti do těchto ústavů.

V Melitopolu s okupanty spolupracující učitelé vyhrožují rodičům školáků pokutami až 40 000 ruských rublů, pokud odmítnou poslat své děti do místních škol, které přejdou na ruské vzdělávací programy. V Mariupolu kvůli nedostatečnému počtu spolupracujících učitelů okupační správa zakázala odchod osvětových pracovníků z města.

Americký Institut pro studium války (ISW) připomněl, že násilím vynucené transporty dětí s cílem zničit národnostní, etnické nebo náboženské skupiny jsou porušením Konvence o předcházení a postihování genocidy.

Reklama

Výběr článků

Načítám