Hlavní obsah

Soudy řeší vydání ruských kritiků režimu. Hrozí jim mučení

Právo, Antonín Havlík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražský městský soud se v úterý zabýval hned dvěma případy souvisejícími s ruskými kritiky Putinova režimu. První z nich se týkal spolupracovníka opozičního politika Alexeje Navalného, druhý podnikatele, který byl podle svých slov mučen v ruském vězení a bojí se, že to po vydání do Ruska zažije znovu.

Foto: Právo

Jevgenyj Sergejev

Článek

Soud se zabýval vydáním Jevgenije Sergejeva k trestnímu stíhání do Ruska. Tamní úřady ho viní za krádeže – údajně měl navrtávat potrubí a krást ropu. Svou vinu však popírá a podle advokáta Leonida Kušnarenka je jeho obvinění vykonstruované na základě výpovědí jeho spoluobviněných, kteří tak učinili pod nátlakem.

Foto: Právo

Ruský podnikatel Sergej Kudaškin

„Jedná se o hospodářskou trestnou činnost, která je bohužel hodně zneužívaná orgány činnými v trestním řízení v Ruské federaci. Je to klasický postup, když současný režim chce odstranit opozičního politika nebo aktivistu, který pomáhá opozičnímu politikovi,“ řekl advokát. V Rusku hrozí Sergejevovi dvouleté až desetileté vězení, výše trestu může být vzhledem k jeho protivládním aktivitám podle Kušnarenka však ještě vyšší.

Odmítal týrat vězně

Sergejev nejdříve jako dozorce vězeňské služby v ruském Pskově odmítal týrat vězně, čímž se dostal do hledáčku tamních státních orgánů. „Odmítl rozkaz jeho velitele mučit a napadat vězně, a proto se dostal na seznam prověřovaných osob a posléze byl perzekvován,“ popsal Kušnarenko.

GLOSA: Navalnyj, český soud a fachidiocie

Komentáře

Muž se po této zkušenosti začal dle advokáta aktivně účastnit ukrajinského Majdanu v roce 2014, později zahájil spolupráci s nejvýraznějším ruským opozičním politikem Alexejem Navalným, se kterým v Petrohradu organizoval shromáždění proti prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Strach o zdraví a bezpečí

„Vzhledem k tomu, že byl v Ruské federaci aktivním účastníkem boje proti putinovskému režimu, bojí se o své zdraví a bezpečí,“ prohlásil advokát. Žádal soud, aby prohlásil vydání za nepřípustné kvůli aktuální situaci v Rusku a na Ukrajině.

„Zemi, která porušuje veškeré mezinárodní dohody, takové zemi se věřit nedá. Moje práva tam dodržena nebudou a můj život je ohrožen,“ uvedl Sergejev před soudem.

Zemřel ruský filantrop Zimin, zaplatil přepravu Navalného do Německa

Zahraniční

I přestože podle ministerstva spravedlnosti a vnitra není možné monitorovat, jak Rusové v současnosti zacházejí s vězni, navrhla státní zástupkyně, aby soud muže do Ruska vydal. Ruská invaze na Ukrajinu se podle ní Sergejeva netýká. Jednání bylo odročeno na 29. března.

Nepřiznaná mezinárodní ochrana

Druhý případ, kterým se zabýval pražský městský soud, se týkal ruského podnikatele Sergeje Kudaškina. Toho soudce předčasně propustil z vazby, kde byl kvůli údajnému podvodu. Muž obvinění odmítá a svůj případ taktéž považuje za vykonstruovaný.

Soud se opíral zejména o verdikt Nejvyššího správního soudu (NSS), který zrušil předchozí rozhodnutí o nepřiznání mezinárodní ochrany, protože kvůli aktuální situaci na Ukrajině nelze monitorovat dodržování lidských práv.

V té souvislosti bude resort vnitra posuzovat, zda podnikateli znovu udělí azyl. „V rozhodnutí soudu bylo potvrzeno, že byla porušena jeho ústavně garantovaná práva na obhajobu. Z toho důvodu to bylo zrušeno,“ konstatoval jeho advokát Vladimír Churcev.

Zamítnutí musí být řádně zdůvodněno

Jde podle něj o přelomový verdikt. „Jde o rozhodnutí, o které se bude opírat spousta vyžádaných do Ruské federace. Každé zamítavé rozhodnutí při vydání do Ruska musí být podrobně odůvodněno. Předpokládám, že ministerstvo rozhoduje na základě zpráv ministerstva zahraničních věcí, konzulátu a různých interních dokumentů,“ řekl advokát.

Ruský soud poslal Navalného na devět let do vězení

Zahraniční

Bezmála 2,5roční pobyt ve vazbě zhodnotil Kudaškin jako ostudu české justice. Propuštění z vazby mu podle Churceva zvyšuje šance na obhajobu, kterou měl značně omezenou.

V ruském vězení ho bili a mučili

Ruský podnikatel se vydání do Ruska a případného nástupu do tamní věznice obává vzhledem ke svým předchozím zkušenostem. Považuje se totiž za kritika Putinova režimu.

„Bojím se velmi, protože mě v ruském vězení mučili a mlátili, aby ze mě dostali přiznání. Dělají to tak v ruských věznicích se všemi kromě Navalného, kterého zná celý svět,“ prohlásil po jednání Kudaškin. S právním zástupcem nyní bude bojovat za kompenzace a mezinárodní ochranu.

Pražský soud řeší vydání bývalého dozorce a spolupracovníka Navalného do Ruska

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám