Hlavní obsah

GLOSA: Navalnyj, český soud a fachidiocie

Novinky, Zdeněk Porybný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Včera, právě v den, kdy byl vězněný ruský opoziční politik Alexej Navalnyj odsouzen k dalším devíti rokům vězení za „podvod a pohrdání soudem“, začal pražský městský soud projednávat žádost o vydání Jevgenije Sergejeva a Sergeje Kudaškina k trestnímu stíhání do Ruska.

Článek

Oba prý spáchali závažné hospodářské delikty a hrozí jim dva až deset let vězení. Sergejev, který v minulosti s Navalným spolupracoval, je podle ruské žádosti o vydání kriminálník, který navrtával potrubí a kradl ropu. Důkazem mají být výpovědi jeho spoluobviněných.

„Je to klasický postup, když současný režim chce odstranit opozičního politika nebo aktivistu, který pomáhá opozičnímu politikovi,” popsal situaci jeho advokát Leonid Kušnarenko. „Vzhledem k tomu, že byl v Ruské federaci aktivním účastníkem boje proti putinovskému režimu, bojí se o své zdraví a bezpečí,“ připomenul, co mu v Rusku hrozí, a požádal soud, aby prohlásil vydání za nepřípustné kvůli aktuální situaci v Rusku a na Ukrajině.

Soudy řeší vydání ruských kritiků režimu. Hrozí jim mučení

Válka na Ukrajině

Až sem se zdá všechno normální. Putinovo Rusko na nás zkouší svoje staré triky, my jsme ale právní stát, putinovským prokurátorům nenaletíme a ty dva muže jim nevydáme. Nebo vydáme? Kdyby záleželo na státní zástupkyni, tak už je Jevgenij Sergejev ve vydávací vazbě. Navrhla totiž, aby byl do Ruska vydán, a to přestože podle ministerstev spravedlnosti a vnitra nelze v současné době monitorovat, jak Rusové zacházejí s vězni, což je podmínka pro vydání ke stíhání. Ruská invaze na Ukrajinu se podle ní Sergejeva vůbec netýká.

Paní státní zástupkyně je evidentně úplně mimo. Copak neví, co se v Rusku v souvislosti s invazí na Ukrajinu děje? Jaké šance na spravedlivý proces tam teď budou mít ti dva muži? Pokud se chce vyžívat v právnických šarádách, měla by vést v patrnosti, že Nejvyšší správní soud už jednomu z mužů, kterých se kauza týká, mezinárodní ochranu kvůli aktuální situaci na Ukrajině přiznal. Rozhodnutí vynese soud 29. března.

(Fachidiot - vysoce vzdělaný odborník, avšak s rozhledem omezeným jen na svůj obor. Fachidiocie - oborová zaslepenost)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám