Hlavní obsah

Pro utečence uvolnili na Slovensku část věznice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Ve východoslovenském Prešově uvolnili pro uprchlíky z Ukrajiny část zdejší věznice. V objektu je možné ubytovat až 150 lidí. V objektu mají Ukrajinci zabezpečené bezplatné ubytování, celodenní stravu a zdravotní péči.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Ukrajinští uprchlíci slovenském přechodu Vyšné Nemecké

Článek

„Areál bude sloužit jako ubytování pro ukrajinské rodiny, především pro matky s dětmi,“ řekla televizi Joj Monika Kacvinská, mluvčí Sboru vězeňské a justiční stráže Slovenské republiky.

V uplynulých dnech zde ubytovali například rodinu z malého města vzdáleného asi 150 kilometrů od Kyjeva. „Na Ukrajině jsme zanechali pěkný dům se zahradou,“ uvedl Volodymyr.

FOTO: Ukrajinské uprchlíky ubytovali na městském úřadě v Praze

Domácí

Na Slovensko cestovala rodina čtyřiadvacet hodin. Jejich nejmenší dceři je měsíc a rodiče vysvětlují, že porodnici, kde se narodila, mezitím zničily ruské rakety. „Válčilo se asi 30 kilometrů od našeho domu a nad hlavami nám létala letadla,“ řekl Volodymyr. „Až válka skončí, chceme se vrátit domů,“ dodává jeho manželka.

Devětadvacetiletí manželé Ľubomír a Simona z vesničky Zubné v okresu Humenné ubytovali 30 uprchlíků z Ukrajiny. Ľubomír má stavební firmu a o pomoc ho požádal kolega z Ukrajiny. „Když vidím, co se tam děje, neměl jsem to srdce odmítnout,“ řekl deníku Nový čas. „Už dva týdny jim pomáháme adaptovat se na tuto nemilou situaci,“ dodává Simona.

První novorozenec

Našla u nich nový domov také Ruslana, která po příjezdu na Slovensko porodila v nemocnici ve městě Snina syna Volodymyra. Stal se prvním novorozencem, kterého na Slovensku přivedla na svět uprchlice z Ukrajiny. „Pro utečence se nám podařilo zabezpečit dva starší domy od našich příbuzných. Mohou zde bydlet třeba rok,“ konstatuje Simona.

Viktorija vystudovala práva a tři dny po návratu z rodinné dovolené v Egyptě začala válka. S manželem bydleli v Charkově a ona teď s dětmi, sestrou a matkou utekly na Slovensko. Společně jsou ubytované v rekreačním zařízení slovenského parlamentu Častá-Papiernička u Bratislavy. „Chceme se vrátit na Ukrajinu, jak jen to bude možné,“ říkají běženkyně.

Slováky na trhu práce neohrozí

O práci na Slovensku se může ucházet každý Ukrajinec, který v zemi požádal o tzv. dočasné útočiště. Těch je dosud 23 tisíc a v zemi je 80 tisíc volných pracovních míst. Ministr práce, sociálních věcí a rodiny Milan Krajniak proto říká, že Ukrajinci se na Slovensku mohou zaměstnat, aniž by ohrozili pracovní pozice Slováků. „Budu uklízet. Nechci tady jen tak sedět se založenýma rukama,“ říká Kateryna.

Zájem Slováků o sezonní práce v zemědělství je minimální a už léta přijíždějí sbírat úrodu především Srbové. Teď je mohou nahradit Ukrajinci. „Můžeme jim nabídnout práci, ubytování, umístíme děti do školek a do škol,“ uvedl Emil Schultz, podnikatel ze západního Slovenska.

V zemi zůstává pouze desetina
Od začátku války překročilo slovensko-ukrajinské hranice přes 200 tisíc lidí.
Jedná se především o ženy a děti.
Podle slovenských úřadů v zemi zůstává jen 11 procent z nich.
Ostatní pokračují do jiných zemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám