Hlavní obsah

Na Slovensku bude předsunutá jednotka NATO, schválil to parlament

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenský parlament schválil v úterý přítomnost tzv. předsunuté jednotky Severoatlantické aliance v maximálním počtu 2100 vojáků. Vojáci NATO posílí na Slovensku ochranu východního křídla aliance.

Foto: Profimedia.cz

Na Slovensku by měl být umístěn systém protivzdušné obrany Patriot

Článek

Přítomnost vojáků Aliance na slovenském území podpořilo 96 ze 134 přítomných poslanců. Kromě vládní koalice návrh podpořili také poslanci opoziční strany Hlas-sociální demokracie a jeden zákonodárce opoziční strany Směr-sociální demokracie.

Podle ministra obrany Jaroslava Nadě bude na Slovensku na začátku asi 1200 vojáků z České republiky, Spojených států, Německa, Nizozemí, Slovinska a Polska.

Němečtí a nizozemští vojáci budou na Slovensku obsluhovat systém protivzdušné obrany Patriot a Američané systém radarové techniky Sentinel. Oba systémy zapůjčí Slovensku Severoatlantická aliance.

Slovensko dostane od Německa systém Patriot, o pomoc žádá i Američany

Válka na Ukrajině

Vojáci NATO by měli být umístěni ve vojenských výcvikových prostorech Lešť na středním Slovensku, Kamenica nad Cirochou na východě země a Kuchyňa nedaleko hranic s Českou republikou.

Reklama

Výběr článků

Načítám