Hlavní obsah

Sestřih ukazuje, jak Putin ohledně Ukrajiny světu od začátku lhal

Sociálními sítěmi v posledních dnech koluje výmluvný videosestřih výroků ruského prezidenta Vladimira Putina věnovaných Krymu a Ukrajině. Úryvky jsou poskládány za sebou tak, že každé následující tvrzení šéfa Kremlu je přesně opačné než to předchozí. Sestřih tak poskytuje jasné vodítko, jak se spolehnout na Putinovo slovo do budoucna.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Ačkoliv se může zdát, že Putinovy výroky jsou vytržené z kontextu, v každém z případů jde o jasně vyjádřený postoj k tématu, někdy dokonce vyslovený závazek, který je následně porušen.

Minutu a čtvrt dlouhý sestřih začíná úryvkem z rozhovoru pro televizi ARD z 29. srpna 2008, v němž Putin říká: „Krym není žádné sporné území. Rusko dávno uznalo hranice dnešní Ukrajiny.“

Následuje úryvek z interview pořízeného na jaře roku 2014, kdy ukrajinský poloostrov Krym začali obsazovat ruští vojáci, o kterých všichni věděli, že jsou to ruští vojáci.

Putin tehdy nepříliš přesvědčivě prohlásil: „To jsou síly místní sebeobrany.“ Alespoň u toho očima uhýbal mimo kameru.

O záběr později ze 17. dubna 2014 už Putin v ruské televizi rázně a sebevědomě říká: „Za zády krymské domobrany samozřejmě stáli naši vojáci.“

Putin přiznal nasazení ruských vojáků na Krymu

Evropa

V dalším úryvku Putin bezostyšně mluví o tom, že přítomnost ruských vojáků na Krymu nikdy nezatajoval. „Je to fakt. Nikdy jsme to neskrývali. Ruské ozbrojené síly, řeknu to rovnou, zablokovaly ukrajinské ozbrojené síly rozmístěné na Krymu,“ uvedl.

Krymem to končí, sliboval Putin. Neskončilo

Další klip ukazuje Putina v Kremlu při projevu před poslanci Státní dumy, ve kterém obhajuje anexi Krymu. Jeho slova jsou ale namířena k Ukrajincům.

„Nevěřte těm, kdo vás straší Ruskem, křičí, že za Krymem budou následovat další regiony. Nepřejeme si rozdělení Ukrajiny, nepotřebujeme to,“ ujišťoval tehdy.

Následuje ostrý střih do 24. února 2022, kdy Putin oznamuje zahájení „speciální vojenské operace“ na Donbasu s cílem zajistit „demilitarizaci“ a „denacifikaci“ celé Ukrajiny.

„Rozhodl jsem se provést speciální vojenskou operaci,“ ohlásil jen tři dny poté, co Rusko uznalo nezávislost samozvaných lidových republik v ukrajinské Doněcké a Luhanské oblasti.

Putin porušil slib ženám k MDŽ, že záložáky nepovolá

Evropa

Následuje úryvek z jeho prohlášení, že vojenskou operaci na Ukrajině zvládne profesionální armáda.

„Bojových akcí se neúčastní a nebudou se jich účastnit vojáci základní služby. A nebudou ani povoláváni rezervisté,“ přesvědčoval tehdy.

O tom, že invaze na Ukrajinu se účastnily tisíce záklaďáků, existovalo tolik důkazů, že to ani Kreml nemohl popřít. Označil to za pochybení, jež bude vyšetřeno a nebude se opakovat.

Telefonáty sotva dvacetiletých ruských mladíků rodičům, kteří vůbec netuší, že jsou jejich synové na Ukrajině, však uveřejňuje ukrajinská strana dodnes.

O tom, jak dopadl další Putinův slib, že nedojde k mobilizaci záložáků, svědčí poslední video v sestřihu pocházející z minulé středy, na němž prezident Ruské federace neoznamuje nic jiného než mobilizaci záložáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám