Hlavní obsah

Putin porušil slib ženám k MDŽ, že záložáky nepovolá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin porušil vlastní slib, který dal letos na MDŽ v projevu k národu. Ještě 8. března sliboval, že rezervisty se základním vojenským výcvikem do zbraně povolávat nebude. Ve středu ale vyhlásil částečnou mobilizaci až 300 tisíc vojáků v záloze. Upozornil na to na Twitteru novinář BBC Francis Scarr.

Foto: Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Dovolte mi zdůraznit, že vojáci podstupující povinnou vojenskou službu se speciální vojenské operace (invaze na Ukrajinu pozn.red.) neúčastní a nebudou účastnit. Nepřijde ani další mobilizace rezervistů,“ sliboval Putin 8. března, tedy necelé dva týdny po začátku invaze.

„Úkoly budou plnit jen profesionální vojáci. Jsem si jistý, že spolehlivě zajistí bezpečnost a mír ruskému lidu,“ dodal ruský prezident.

Sedm měsíců na to – tuto středu – už však mluvil jinak. Řekl, že vyhlásil částečnou mobilizaci, která se bude týkat záložáků, kteří sloužili v ozbrojených silách, mají určité vojenské specializace a relevantní zkušenosti“. Před odesláním k jednotkám projdou povinným doplňkovým školením s přihlédnutím ke zkušenostem ze „speciální vojenské operace“, jak Kreml označuje válku na Ukrajině.

Do boje na Ukrajině se přihlásilo 10 000 dobrovolníků, tvrdí Rusové

Válka na Ukrajině

Putin vysvětlil, že „kvůli ochraně vlasti, její suverenity a územní celistvosti podpořil návrh ministerstva obrany na provedení částečné mobilizace v zemi“.

Učinil tak poté, co ruská vojska utrpěla těžkou porážku v Charkovské oblasti, kterou musela skoro celou vyklidit a stáhnout se za řeku Oskil. To přispělo k tomu, že Kreml nakonec dal na nabádání radikálních kruhů a vojenských expertů, kteří za mobilizaci dlouhodobě orodovali.

Putin mobilizoval kvůli katastrofické porážce

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám