Hlavní obsah

Británie dodá Ukrajině tanky Challenger 2. Správný signál, uvedl Zelenskyj

Britský premiér Rishi Sunak v sobotním telefonickém rozhovoru s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským potvrdil záměr dodat Ukrajině moderní tanky Challenger 2. S odvoláním na mluvčího Sunaka to uvedla agentura Reuters.

Foto: Best/Rheinmetall

Modernizovaný Challenger 2 LEP

Článek

„Shodli se na tom, že je potřeba využít tohoto okamžiku a urychlit globální vojenskou a diplomatickou podporu Ukrajině,“ sdělil Sunakův mluvčí. Londýn podle něho chce vedle tanků Kyjevu dodat i další dělostřelecké systémy.

O tom, že se Británie rozhodla poslat Ukrajině tanky, které běžně využívá její armáda, informoval už v týdnu list Financial Times. Hovořilo se o tom, že bych jich mohlo být kolem deseti.

„Poděkoval jsem za rozhodnutí, která nás nejen posílí na bitevním poli, ale také vyšlou správný signál dalším partnerům,“ napsal po sobotním rozhovoru na Twitteru Zelenskyj.

Británie tak zřejmě bude mezi prvními zeměmi, jež Ukrajině poskytnou na Západě vyrobené tanky. Polsko v tomto týdnu oznámilo že v rámci mezinárodní koalice předá Ukrajině rotu německých tanků Leopard 2.

Až dosud Západ i přes ukrajinské naléhání poskytoval jen tanky ještě sovětské konstrukce či jejich modernizované verze. Minulý týden Francie, Německo a Spojené státy oznámily, že dodají Kyjevu svá bojová vozidla pěchoty a průzkumná obrněná vozidla.

Poplach zazněl pozdě. Kyjev zasáhly rakety, které Ukrajinci neumí odhalit

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám