Hlavní obsah

Šéf CIA navštívil Ukrajinu, aby se setkal se Zelenským

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) William Burns podle informací televize CNN dříve tento měsíc navštívil Ukrajinu, aby se setkal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a dalšími představiteli. Zpravodajský web CNN to napsal ve středu s odvoláním na dva nejmenované zdroje obeznámené s cestou.

Foto: Pool, Reuters

Šéf CIA William Burns

Článek

„Během návštěvy posílil závazek USA poskytovat Ukrajině podporu v jejím boji proti ruské agresi, včetně pokračujícího sdílení zpravodajských informací,“ řekl CNN jeden z amerických představitelů. Další podrobnosti o cestě zdroje podle televize poskytnout odmítly.

CNN píše, že Burnsova cesta přišla v době, kdy se USA stále více obávají, že Rusko může v boji na Ukrajině sáhnout po jaderných zbraních. Burns a další američtí představitelé veřejně prohlásili, že nevidí žádné důkazy o tom, že by se Moskva na takový krok aktivně připravovala, ale činitelé obeznámení se zpravodajskými informacemi varují, že riziko je možná nejvyšší od února, kdy Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu. Americký prezident Joe Biden v úterý Rusko varoval, že by udělalo vážnou chybu, pokud by na Ukrajině použilo taktickou jadernou zbraň.

Rusko vydává starý snímek ze Slovinska za důkaz výroby ukrajinské špinavé bomby

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám