Hlavní obsah

Rusko vydává starý snímek ze Slovinska za důkaz výroby ukrajinské špinavé bomby

Lublaň

Ruské ministerstvo zahraničí publikovalo starou fotografii ze Slovinska při svém tvrzení, že jde o ukrajinskou výrobu takzvané špinavé bomby. Vyplývá to z dnešního prohlášení slovinské vlády, která na twitteru zároveň uvedla, že je to snímek slovinské agentury pro nakládání s jaderným odpadem ARAO z roku 2010 a jsou na něm detektory kouře.

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin (vlevo) a ministr zahraničí Sergej Lavrov

Článek

Fotografie byla zneužita a použita bez vědomí ARAO, řekl agentuře AFP poradce slovinského premiéra Dragan Barbutovski.

Moskva v posledních dnech začala obviňovat Kyjev z přípravy útoku takzvanou špinavou bombou, která používá konvenční výbušniny s příměsí radioaktivního materiálu. Ukrajina tato obvinění popírá a její představitelé uvedli, že Rusko možná samo chystá operaci pod cizí vlajkou a chce eskalovat situaci na bojišti, kde jeho jednotky od září utrpěly řadu porážek.

V pondělí přitom ruské ministerstvo zahraničí zveřejnilo na twitteru příspěvek, kde tvrdí: „Podle dostupných informací dostaly dvě organizace z Ukrajiny přímo příkaz k vytvoření takzvané špinavé bomby. Práce jsou v závěrečné fázi.“ Text doprovodilo několika snímky s tvrzením, že jde o „ukrajinské kapacity na vytvoření špinavé bomby“. Na jedné fotografii jsou plastové pytle s údajně použitým uranem a plutoniem.

Slovinská vláda na twitteru reagovala se slovy, že je to 12 let starý snímek agentury pro nakládání s jaderným odpadem. „Sloužil k odborným prezentacím pro širokou i zainteresovanou veřejnost jako výkladový materiál. Na fotografii jsou detektory kouře,“ uvedla slovinská vláda v twitterovém příspěvku. „Radioaktivní odpad je ve Slovinsku skladován bezpečně a pod dohledem. Není používán k výrobě jakýchkoliv špinavých bomb,“ dodala Lublaň.

Reklama

Výběr článků

Načítám