Hlavní obsah

Rusové za první půlrok války vydělali prodejem paliv víc, než kolik utratili za invazi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za prvních šest měsíců války na Ukrajině vyvezla Ruská federace, která agresi rozpoutala, fosilní paliva v hodnotě 158 miliard eur (3,8 bilionu Kč). V úterý to uvedlo finské Centrum pro výzkum energie a čistého ovzduší (CREA), které ruské exporty pravidelně monitoruje. Náklady na válku se oproti tomu odhadují na 100 miliard eur (2,45 bilionu Kč).

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Analytici z finského think-tanku vyzvali k zavedení účinnějších sankcí proti Moskvě. Ceny zemního plynu se v Evropě v poslední době vyšplhaly na rekordní úroveň právě proto, že Rusko přiškrtilo dodávky. Ceny ropy rovněž vyskočily, i když už začínají padat.

„Rostoucí ceny fosilních paliv znamenají, že současné příjmy Ruska jsou daleko vyšší než v předchozích letech, a to i přes snížení letošního objemu vývozu,“ uvedla ve zprávě CREA.

Během sledovaného šestiměsíčního období byla podle odhadů CREA největším importérem Evropská unie, která nakoupila fosilní paliva z Ruska v hodnotě 85,1 miliardy eur (2 biliony korun).

Neobnovíme dodávky plynu do Evropy, dokud nezrušíte sankce, vzkázala Moskva

Evropa

Následuje Čína s 34,9 miliardy eur a Turecko s 10,7 miliardy eur. V rámci sedmadvacítky vede Německo s 19 miliardami eur, což z něj dělá druhého největšího odběratele ruských fosilních paliv na světě, hned po Číně.

Jak uvádí ukrajinský server Evropská pravda, náklady na válku se odhadují na 100 miliard eur. Rusové jsou tak v tomto ohledu pohodlně v zisku.

Ruské hospodářství nicméně trpí v souvislosti s válkou také obchodními a politickými sankcemi a rostoucí izolací od ekonomicky rozvinutého světa.

O jednu až dvě generace zpět. Tajný dokument varuje ruskou vládu před hlubokými dopady sankcí

Ekonomika

„Odhadujeme, že nejméně 43 miliard eur šlo přímo do ruské státní pokladny z daní z těžby nerostných surovin a vývozního cla,“ píše CREA. Podle analytiků tak odběratelé „financují válečné zločiny na Ukrajině“.

Přitvrďte v sankcích, vyzývají

EU sice zastavila nákupy ruského uhlí, ale ruskou ropu zakazuje jen postupně a na zemní plyn – na kterém je velmi závislá –⁠ zatím neuvalila žádné omezení. Podle CREA je zákaz dovozu ruského uhlí ze strany EU účinný. Vývoz klesl na nejnižší úroveň od začátku války.

„Rusku se nepodařilo najít jiné odběratele, kteří by nahradili klesající poptávku EU,“ uvedla CREA.

Analytici vyzvali k přísnějšímu omezení vůči ruské ropě a apelovali na Británii a EU, aby využily svého vlivu v globální přepravě.

Vyděšená Evropa hledá svetry, Rusové pálí plyn pánubohu do oken

Evropa

„EU musí zakázat využívání Evropany vlastněných lodí a evropských přístavů k přepravě ruské ropy do třetích zemí, zatímco Spojené království musí přestat umožňovat svému pojišťovacímu průmyslu se tohoto obchodu účastnit,“ uvedla CREA.

Země G7 mezitím v pátek přislíbily, že budou urychleně prosazovat zavedení cenového stropu na ruskou ropu, což by Rusko připravilo o velkou část příjmů, které nyní získává z vývozu ropy.

Spojené státy se o zavedení cenového stropu zasazují již několik měsíců s odůvodněním, že západní zákazy ruských energetických produktů přispívají k růstu cen, který Moskvě pomáhá financovat její válečné tažení.

Odpojení od ruského plynu by mělo významný dopad až v příští topné sezoně, tvrdí MF

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám