Hlavní obsah

Vyděšená Evropa hledá svetry, Rusové pálí plyn pánubohu do oken

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco ceny plynu v Evropě letí vzhůru, v Rusku ho zřejmě nazdařbůh spalují. Ze satelitních snímků a podle svědků nad kompresorovou stanicí Portovaja pro zkapalněný plyn severozápadně od Petrohradu plápolají vysoké plameny od řízeného spalování. Podle analytiků je tak denně spálen plyn asi za 10 milionů dolarů (téměř čtvrt miliardy korun), který by jinak směřoval do Německa.

Foto: Profimedia.cz

Pálení plynu. Ilustrační foto

Článek

Že se děje něco neobvyklého, zaznamenali jako první Finové za nedalekou hranicí už během léta. Nad horizontem spatřili vysoké plameny vycházející z komplexu kompresorové stanice. Jejich tušení, že Rusové pálí plyn, který by jinak posílali do Evropy, nyní podle BBC potvrzují satelitní snímky.

„Ještě nikdy jsem neviděla, že by kolem zařízení na zpracování LNG byly tak velké plameny,“ řekla Jessica McCarthyová, která se na Miamské univerzitě v americkém státě Ohio věnuje analýze satelitních dat. „Zaznamenali jsme, že obrovský nárůst se objevil někdy v červnu, ale neodezněl. Zůstal nezvykle vysoký,“ dodala.

Analytici oslovení britskou stanicí odhadují, že za každý den mohou Rusové takto spálit 4,34 milionu kubických metrů plynu v hodnotě až 10 milionů dolarů (246 milionů korun).

Politická hra

Portovaja leží blízko kompresorové stanice na začátku plynovodu Nord Stream 1, který přepravuje ruský plyn po dně Baltského moře do Německa. Od poloviny července ale tímto potrubím proudí výrazně méně plynu, což Rusové zdůvodňují technickými problémy. Německo naopak tvrdí, že jde o čistě politickou hru po invazi ruských vojsk na Ukrajinu.

Těžební firmy spalují plyn běžně, když se jim nahromadí a nemohou jej vyvézt anebo když vzniká jako vedlejší produkt, jehož další využití je nerentabilní. Rusko ale teď plyn blízko finských hranic spaluje v situaci, kdy je po něm obrovská poptávka a kdy jeho cena strmě roste.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám