Hlavní obsah

Rusové se přeskupují a chtějí znovu útočit na východě Ukrajiny, uvedl generál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské síly na východě Ukrajiny se přeskupují a chystají se obnovit svou ofenzivu. Na sociálních sítích to v pátek večer uvedl velitel pozemních vojsk ukrajinské armády, generál Oleksandr Syrskyj.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský generál Oleksandr Syrskyj

Článek

„Po měsíci urputných bojů a značných ztrát v Kupjanském a Lymanském sektoru nepřítel přeskupuje své síly a prostředky a současně přesouvá nově zformované brigády a divize z území Ruské federace,“ napsal na Telegramu Syrskyj. Varoval, že hlavním cílem těchto opatření je „zvýšit úroveň bojového potenciálu a obnovit aktivní útočné operace“.

Syrskyj neposkytl podrobnosti o ruském přeskupování, ale uvedl, že Rusové pokračují v těžkém dělostřeleckém a minometném ostřelování a leteckých útocích. Podle něj je nutné neprodleně přijmout veškerá opatření k posílení obrany na ohrožených úsecích.

Města Kupjansk a Lyman obsadilo Rusko v prvních měsících své půldruhého roku trvající invaze na Ukrajinu. Ukrajinská armáda obě osvobodila v rámci své protiofenzivy na východě země ze září a října loňského roku. Koncem července ukrajinské velení oznámilo, že Rusové zahájili na východě země novou ofenzivu s cílem dobýt města zpět. Začátkem srpna místní úřady vyhlásily povinnou evakuaci civilistů z blízkosti kupjanské fronty kvůli každodennímu ruskému ostřelování.

Generální štáb ukrajinské armády v pátek oznámil, že ukrajinští vojáci „nadále zadržují ruskou ofenzivu ve směrech na Kupjansk, Lyman a Bachmut“ a že „pokračují těžké boje“.

Ukrajinci provedli výsadek na Krym a vyvěsili vlajku

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám