Hlavní obsah

Rusové odešli z Černobylu

Černobyl

Ruské jednotky se zcela stáhly z Černobylské jaderné elektrárny, uvedla ukrajinská média s odvoláním na státní společnost Enerhoatom, která v zemi provozuje atomové elektrárny. Firma dříve sdělila, že v areálu odstavené elektrárny zůstávalo jen „malé množství nepřátelských vojáků“ a ruské jednotky, které na začátku invaze obsadily elektrárnu, se vydaly ve dvou kolonách k běloruské hranici. Enerhoatom rovněž tvrdí, že ruské síly se stáhly z nedalekého města Slavutyč, kde žijí pracovníci černobylské elektrárny.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Sarkofág v černobylské elektrárně

Článek

„Podle pracovníků Černobylské jaderné elektrárny se v současné době v areálu jaderné elektrárny nenacházejí žádné cizí osoby,“ uvedl Enerhoatom v prohlášení. V samostatném příspěvku společnost podle agentury Reuters napsala, že ruská strana formálně souhlasila s tím, že předá zpět Ukrajině odpovědnost za ochranu Černobylu. Ruské úřady se k těmto informacím dosud nevyjádřily, poznamenal Reuters.

Ruští vojáci opouštějí Černobyl. Někteří o havárii vůbec nevěděli

Válka na Ukrajině

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) ve čtvrtek oznámila, že se chystá vyslat do Černobylu své zástupce. „MAAE úzce konzultuje s ukrajinskými úřady vyslání první asistenční a podpůrné mise do (Černobylu) v příštích několika dnech,“ uvedla agentura v prohlášení a poznamenala, že podle ukrajinských úřadů se zbývající Rusové chystají z místa odjet.

Svůj záměr opustit elektrárnu ruští vojáci dali na srozuměnou personálu elektrárny, uvedla už dříve společnost Enerhoatom. Potvrdila rovněž zprávy médií, že Rusové v takzvaném rudém lese, který se rozkládá v bezprostřední blízkosti elektrárny a absorbuje velké množství radioaktivního prachu, vykopali zákopy a vytvořili další opevnění. Tímto způsobem se vystavili značným dávkám radiace, při prvních známkách radiační otravy propadli panice a začali se chystat k odchodu, uvedla společnost. „Mezi vojáky propukla téměř vzpoura,“ napsala ve svém vyjádření.

Rusové rozvířili radioaktivní prach v Rudém lese u Černobylu

Válka na Ukrajině

Šéfka českého úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová ale na Twitteru zpochybnila věrohodnost informací, že se u vojáků hromadně projevily příznaky ozáření. „Dovedla bych si vymyslet scénáře, které by i po 36 letech od havárie mohly vést k vysokým dávkám u jednotlivce. Ale akutní radiační syndrom u desítek lidí? To nejspíš někdo přehání,“ napsala. Reagovala tak na zprávu, že oblast opustilo sedm autobusů ruských vojáků, kteří vykazovali známky radiační otravy.

O začátku stahování ruských jednotek z černobylské elektrárny informovala původně ve středu agentura AFP s odkazem na zdroj z Pentagonu.

Elektrárna v Černobylu, která byla v roce 1986 dějištěm bezprecedentní jaderné katastrofy, v současné době neslouží k výrobě energie. V černobylském areálu se nicméně stále chladí jaderné palivo.

Reklama

Výběr článků

Načítám