Hlavní obsah

Polsko: Přerozdělujme uprchlíky uvnitř Unie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od začátku konfliktu na Ukrajině dorazilo na polské území téměř 1,5 milionu uprchlíků z Ukrajiny a stále přibývají další.

Foto: Foto AP – Visar Kryeziu

Úterní noc na polsko-ukrajinském přechodu Medyka. Matka krmí svou dceru polévkou.

Článek

„Polsko ještě není připraveno pomoci všem, a proto by naše vláda měla okamžitě zahájit jednání o přerozdělení uprchlíků, jinak hrozí humanitární katastrofa,“ řekl tento týden v rozhovoru pro Gazetu Wyborczu Maciej Duszczyk, přední polský expert, který se již 25 let podílí na zvládání uprchlických krizí ve světě.

„Nemá smysl si neustále namlouvat, že to zvládneme sami, protože to sami nezvládneme. Bez zkušených odborníků a specialistů to nepůjde. Musíme žádat nejen o lékařskou pomoc pro Ukrajince prchající před válkou, zejména pro ženy a děti, ale také o možnost přesunu zájemců do jiných zemí EU,“ řekl Duszczyk.

Rusové rozstříleli jadernou laboratoř v Charkově

Válka na Ukrajině

Dodal, že Polsko by mělo mít zájem sdílet odpovědnost s ostatními zeměmi a organizacemi a vyhnout se tak humanitární katastrofě.

„Zatím k ní nedošlo díky obrovskému nasazení obyvatel. To neznamená, že krize skončila a že se uprchlíci nebudou potulovat po ulicích a stávat se oběťmi kriminálního prostředí,“ varoval.

Nemá smysl si namlouvat, že to zvládneme sami, protože to sami nezvládneme
Maciej Duszczyk

„Stále panuje chaos, nedaří se koordinovat pomoc, pracujeme na vlastní pěst a laviny běženců se valí,“ varují dobrovolníci na hlavním železničním nádraží ve Varšavě, kde se už několik dní těsní hlava na hlavě.

Polská vláda schválila návrh zvláštního zákona o poskytování pomoci běžencům. Zahrnuje vytvoření fondu ve výši osm miliard zlotých (40 miliard Kč). Podle návrhu budou moci pobývat v Polsku 18 měsíců a poté jim bude moci být pobyt prodloužen na tři roky. Umožní jim legálně pracovat, získat sociální a zdravotní pojištění.

Rusku se nedaří kontrolovat vzdušný prostor nad Ukrajinou, chybí mu technika

Evropa

Návrh pro Poláky, kteří poskytli uprchlíkům střechu nad hlavou, počítá s finanční pomocí ve výši 40 zlotých (200 Kč) na osobu na den po dobu dvou měsíců na pokrytí nezbytných výdajů. Zároveň bude každému uprchlíkovi z Ukrajiny poskytnuta jednorázová podpora ve výši 300 zlotých (1500 Kč). Mezi uprchlíky je přibližně půl milionu dětí školního věku, navrhovaný zákon legislativně upravuje i jejich vzdělávání.

Více než dva miliony uprchlíků
Z Ukrajiny už kvůli válce uprchlo 2,3 milionu lidí.
Mezi uprchlíky jsou stovky tisíc dětí, mnohé z nich prchají bez doprovodu rodičů.
Polsko-ukrajinské hranice překročilo 1,43 milionu osob.

Reklama

Výběr článků

Načítám