Hlavní obsah

Rusko uměle nafukuje důležitost války a vsugerovalo si boj o holou existenci

Washington

Vysocí ruští představitelé opakovaně lživě označují válku na Ukrajině za válku o přežití Ruské federace a ruského národa, upozornil v pondělí washingtonský Institut pro studium války. V této souvislosti zmínil vyjádření ruského prezidenta Vladimira Putina a bývalého prezidenta Dmitrij Medvěděva. I mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl, že Rusko bojuje s celým blokem NATO.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Putin v rozhovoru pro televizi Rossija-1 26. února varoval, že neví, jestli by „mohla přežít nějaká etnická skupina jako ruský lid v podobě, v jaké existuje“, pokud by Západ uspěl při „zničení Ruska a ovládnutí jeho fragmentů“. Ruský prezident současně obvinil Západ, že už má plány na zničení Ruska v jeho současné podobě.

Jednostranné pozastavení planosti smlouvy o omezení strategických jaderných zbraní START, k němuž se Putin rozhodl, vysvětloval nejen tím, že není možné, aby mohli západní pozorovatelé navštěvovat místa, kde jsou ruské jaderné síly, ale také snahou zajistit strategickou stabilitu a bezpečnost v době, kdy chce Západ použít START, aby omezil ruské strategické vyhlídky.

I při vystoupení před poslanci Putin 21. února obvinil Západ, že využívá válku na Ukrajině jako hrozbu pro samotnou existenci Ruské federace.

Rusko pozastavuje účast v jaderné dohodě z Prahy

Zahraniční

Tajemník ruské bezpečnostní rady a bývalý prezident Dmitrij Medvěděv v článku pro pondělní vydání listu Izvěstija také vyjádřil obavy z ohrožení existence Ruska a obvinil Západ, že eskaluje situaci. Naznačil, že současná válka na Ukrajině je snahou o dokonání rozpadu SSSR.

Nafukují důležitost války, aby zastřeli neúspěchy

„Prohlášení obou, Putina i Medvěděva, obsahují informaci, že válka na Ukrajině je existenční, aby mohla přežít postsovětská Ruská federace, což je zřejmě pokus prezentovat válku jako důležitější pro Rusko i Západ, než ve skutečnosti je,“ uvedl ISW. Putin zřejmě doufá, že takové informace, obviňující Ukrajinu a Západ z ohrožení existence Ruska, jsou odpovědí na ruská vojenská selhání, která se svádějí na západní podporu Ukrajiny.

Medvěděv otevřeně vyhrožuje zničením celého lidstva

Evropa

ISW dodává, že „žádný prominentní západní představitel nežádal rozpuštění Ruské federace“ a západní lídři byli velmi oparní ve vyjádřeních ohledně toho umožnit Ukrajině osvobození celého jejího území. Naopak zaznívaly hlasy, že Kyjev bude muset udělat nějaký kompromis.

„Putinova rétorika slouží podpoře války v Rusku a sází na strach, že nestabilita, která by mohla nastat po zhroucení Ruska, odradí Západ od podpory Ukrajiny a přesvědčí Západ, aby donutil Kyjev akceptovat ruské požadavky,“ napsal ISW.

Nejde však jen o Putina a Medvěděva. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v rozhovoru pro list Izvěstija obvinil v úterý celý Západ, že bojuje s Ruskem: „Ve skutečnosti je nyní NATO jednotným blokem, který již není naším podmíněným protivníkem, ale nepřítelem. Jejich zpravodajské služby pracují denně 24 hodin proti nám, jejich zbraně se dodávají zdarma na Ukrajinu a střílí se z nich na naše vojáky.“ I Peskov označil západní země za přímé účastníky konfliktu.

Peskov tvrdí, že Rusko by rádo jednalo. Macron prý už ale nevolá

Zahraniční

Ruské pozastavení platnosti smlouvy START vysvětloval právě změnou situace, kdy je NATO, a tedy i USA, jednou ze stran konfliktu na Ukrajině.

Rusko se podle ISW také snaží odradit Západ od vojenské pomoci Kyjevu. Ministr obrany Sergej Šojgu v rozhovoru pro stanici Rossija-1 26. února řekl, že typy zbraní dodaných Západem na Ukrajinu určí, jak daleko zajdou ruští vojáci při zatlačování hrozby zpět od ruské hranice. Jejich cílem je odradit Západ od dodávek zbraní delšího dosahu. Šojgu naznačil, že délka dostřelu určí, kam až budou muset Rusové postoupit, aby uchránili své území.

Medvěděv 24. února na svém účtu na Telegramu napsal, že Rusko musí zatlačit hrozbu co nejdále, i kdyby to mělo být až na hranici Polska.

Nemůžeme přestat, Rusko by bylo roztrháno na kusy, tvrdí Medvěděv

Válka na Ukrajině

Medvěděv věští dohodu o Ukrajině a ví, co bude po ní

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám