Hlavní obsah

Peskov tvrdí, že Rusko by rádo jednalo. Macron prý už ale nevolá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navzdory prohlášení evropských lídrů o tom, že jsou připraveni jednat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem o urovnání konfliktu na Ukrajině, ani jeden z nich nevolá, ani nežádá o jednání. V rozhovoru pro deník Izvestija to řekl prezidentův mluvčí Dmitrij Peskov. Účast na smlouvě START Rusko pozastavilo, protože se podle Peskova NATO stalo stranou konfliktu na Ukrajině.

Foto: Sputnik, Reuters

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov

Článek

Pozastavení ruské účasti na smlouvě START je podle Peskova pochopitelný krok. Situace se „dramaticky změnila“, když se podle mluvčího prezidenta NATO de facto stalo stranou konfliktu na Ukrajině.

„Ve skutečnosti je nyní NATO jednotným blokem, který již není naším podmíněným protivníkem, ale nepřítelem. Jejich zpravodajské služby pracují denně 24 hodin proti nám, jejich zbraně se dodávají zdarma na Ukrajinu a operují proti naší armádě. A to ani nemluvím o střelbě na ukrajinské občany, ostřelování ukrajinských měst a vesnic (tady má Peskov zřejmě na mysli ukrajinské ostřelování při zpětném dobývání okupovaného ukrajinského území - pozn. red.). Aliance rozhoduje o nových dodávkách zbraní se zvyšující se technickou úrovní,“ prohlásil Peskov.

Podle něj by se „věci měly nazývat pravými jmény“. „I když je asi patrné, jak jsou v této oblasti citliví, opakují pokaždé jako mantru, že nechtějí být stranami konfliktu,“ dodal směrem k NATO.

Moskva svou účast na smlouvě START neobnoví do té doby, dokud Západ se Spojenými státy nebude chtít Rusku naslouchat. „Samozřejmě že se podmínky musí nějak změnit, musí se změnit koncepční přístup kolektivního Západu v čele se Spojenými státy v chápání zájmu naší země o vlastní bezpečnost, v chápání teze o její nedělitelnosti. To znamená, že bezpečnost jedné země nemůže být zajištěna na úkor bezpečnosti jiné země,“ řekl Peskov.

Nikdo nežádá o rozhovory

Vztahy se Západem se radikálně změnily. Mluvčí Kremlu tvrdí, že kdyby Západ chtěl, „sedli by si k jednacímu stolu. Bylo by to velmi obtížné, poziční, někdy neslučitelné, ale jednání by probíhala. Ale oni odmítli.“

Peskov v rozhovoru připomněl evropské lídry - německého kancléře Olafa Scholzeho a francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, kteří prosazují jednání, aby se neztratil s Ruskem kontakt.

„Slyšeli jsme mnoho prohlášení Scholze a Macrona, kteří řekli, že budou pokračovat v komunikaci s Putinem, aby hledali ze situace cesty ven. V poslední době však nebyly vzneseny žádné iniciativy. Slyšeli jsme pět nebo šest prohlášení Macrona o jeho připravenosti zavolat Putinovi a promluvit si. Každý by měl vědět, že nikdo nežádal o jednání, nebyly žádné požadavky, pokyny či příprava dat pro takový rozhovor,“ řekl Peskov.

Peskov: Možnost mírového řešení nevidíme

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám