Hlavní obsah

Spojené státy v březnu potají otestovaly hypersonickou střelu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy v polovině března potají testovaly hypersonickou střelu HAWC. Z důvodu obav před eskalací vztahů s Ruskem ale informaci zveřejnily až o dva týdny později. Informovala o tom zpravodajská stanice CNN.

Foto: Profimedia.cz

Umělecké ztvárnění konceptu hypersonické střely HAWC

Článek

Koncept hypersonické střely HAWC vyvinutý zbrojovkou Lockheed Martin a poháněný motorem s nadzvukovým spalováním scramjet byl vypuštěn na západním pobřeží z bombardéru B-52.

Střela letěla pětkrát rychleji než zvuk (Mach 5) a urazila zhruba 480 kilometrů. Za hodinu by měla zvládnout urazit přes 6000 kilometrů.

Rychlejší než zvuk, ďábelsky přesná a neexistuje obrana. To je hypersonická střela Kinžal

Evropa

Test se měl uskutečnit jen pár dnů poté, co Rusko použilo na Ukrajině vlastní hypersonické střely Kinžal, které měly za cíl zničit muniční sklady v Ivanofrankivské oblasti na jihozápadě Ukrajiny. Rusko se použitím Kinžalu ve válce na Ukrajině netajilo a samo informace potvrdilo.

Hypersonické zbraně
Hypersonické zbraně jsou střely pohybující se rychlostí minimálně pětkrát vyšší, než je rychlost zvuku, někdy ale i rychlostí desetinásobně nebo dvacetinásobně vyšší, než je rychlost zvuku. Mají různou podobu. Může jít o hypersonické vztlakové těleso (kluzák) bez motoru, které vynese nosná raketa, ale i o střely s vlastními motory, ať už na tuhá paliva nebo náporovými ramjet/screamjet, a to včetně střel s plochou dráhou letu, které atmosféru neopouští.

Samy Spojené státy význam použití Kinžalu na Ukrajině bagatelizovaly. Podle ministra obrany Lloyda Austina tím Rusko pravidla hry nijak nezměnilo.

Kinžal je ruská hypersonická střela typu vzduch-země, jejíž udávaný dolet přesahuje 2000 kilometrů. Měla by být jednou tak rychlejší než střela HAWC, urazí až 12 tisíc kilometrů za hodinu.

USA utratí miliardy za hypersonické zbraně, chtějí dohnat Čínu a Rusko

Amerika

CNN připomíná, že Spojené státy sice zavádějí vůči Rusku sankce, dávají si ale pozor, aby svými kroky ještě více neeskalovaly napětí mezi Washingtonem a Moskvou.

V pátek například zrušily test mezikontinentální balistické střely Minuteman III, aby se vyhnuly nesprávné interpretaci z Ruska.

Test rakety už byl přitom jednou ministrem obrany Austinem odložený na začátku března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám