Hlavní obsah

Rusko odváží zbraně z běloruských skladů. Snižuje to riziko přímého zapojení Běloruska do bojů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Minsk

Ruská armáda se snaží řešit nedostatek zbraní a munice dovozem z běloruských skladů. Uvedla tu ukrajinská Hlavní správa rozvědky (GUR), kterou citoval Institut pro studium války (ISW). Odvoz techniky snižuje pravděpodobnost, že by se mohla běloruská armáda přímo zapojit do bojů na Ukrajině.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinští vojáci u obrněného transportéru BTR u hranic s Běloruskem

Článek

Ukrajinská rozvědka GUR v úterý oznámila, že muniční vlak se 492 tunami munice, který vyjel z běloruského 43. skladiště munice a raket v Gomelu, dorazil v minulých dnech na železniční stanici Kirovskaja na okupovaném Krymu.

Podle GUR Bělorusko plánuje vyslat dalších třináct vlaků se zbraněmi, municí a vojenským vybavením z pěti běloruských základen na ruské základny Kamenská a Marčevo v Rostovské oblasti. Mají být sestaveny z 219 plošinových vagonů a 28 krytých vagonů.

Zjištění potvrzují i záběry, které se objevily na sociálních sítích a podařilo se je lokalizovat. Jeden vlak s nejméně sedmi, ale možná až třiceti běloruskými tanky T-72 a 28 vojenskými náklaďáky Ural byl spatřen v Minsku. Další, přepravující pět systémů protivzdušné obrany Tor M2, pět nákladních aut MAZ a dva UAZy, byl viděn 11. října v Orši ve Vitebské oblasti.

Přesun techniky do Ruska ukazuje, že ruské úřady nepovažují za bezpečné tratě vedoucí přes anektovanou Luhanskou oblast, která čelí ukrajinské ofenzivě. Raději proto techniku vezou do ruského týlu a na Krym. Může to také naznačovat, že v Bělorusku nejsou montážní závody na modernizaci, uvedl Institut pro studium války.

Současně odvoz techniky a munice snižuje pravděpodobnost, že by se mohla běloruská armáda přímo zapojit do bojů a otevřít frontu na bělorusko-ukrajinské hranici. Ukrajinský generální štáb ve své úterní svodce uvedl, že nepozoruje žádný pokus o zformování útočných praporů, které by mohly napadnout Ukrajinu.

Putin zatahuje Bělorusko do války. Dostal jsem příkaz, řekl Lukašenko

Válka na Ukrajině

Bělorusko je však i přesto de facto válčící stranou. Poskytlo hned na začátku války své území pro útok na Ukrajinu a nyní byly do Běloruska převezeny další íránské drony Šahíd-136, což je vyčkávající munice. Během 10. října jich bylo dovezeno 32 a do 14. října se má dopravit ještě dalších osm.

Kyjev byl tento týden napaden Šahídy-136 vypuštěnými z území Běloruska.

Putinova msta na civilistech pokračuje

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám