Hlavní obsah

Putin zatahuje Bělorusko do války. Dostal jsem příkaz, řekl Lukašenko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělorusko je už jenom krok od zapojení do válečného konfliktu na Ukrajině. Tamní státní agentura Belta v pondělí informovala o tom, že se běloruský vůdce Alexandr Lukašenko a jeho ruský protějšek Vladimir Putin dohodli na nasazení společné regionální skupiny vojáků. „Dostali jsme příkaz, abychom začali formovat tuto skupinu,“ cituje Lukašenka agentura. Od koho příkaz dostal, už neupřesnil.

Foto: Profimedia.cz

Vůdci Ruska a Běloruska na společné fotografii

Článek

„Kvůli zhoršení situace na západních hranicích svazového státu jsme se dohodli na rozmístění regionální skupiny Ruské federace a Běloruské republiky,“ řekl běloruský vůdce.

Podle vojenské doktríny Unie Ruska a Běloruska je útok na území jednoho z členských států považován za útok na oba. Z doktríny pochází též termín regionální skupina. Doktrína uvádí, že jakýkoli útok na území členského státu Unie Ruska a Běloruska, „jakož i všechny další akce zahrnující použití vojenské síly proti němu“, bude považován za „akt agrese proti unijnímu státu“ a zmocňuje Moskvu k „přijetí opatření v reakci“.

Lukašenko na tento dokument ve své pondělní řeči odkázal. Uvedl, že se v něm jasně píše, že pokud dosáhne ohrožení úrovně, která právě nastala, nasadí oba státy společná uskupení.

„Musím vás informovat, že formování tohoto uskupení bylo zahájeno. Myslím, že už to trvá dva dny,“ uvedl Lukašenko.

Poslední aktualizace této vojenské doktríny byla – zřejmě shodou okolností – zveřejněna v únoru jen pár dní před zahájením agrese na Ukrajině.

Bělorusko umožňuje ruské armádě využívat svého území pro útočení na Ukrajinu, samo však své vojáky do bojů zatím neposlalo. Alespoň podle oficiálních informací.

Kyjev: Bělorusové nám tvrdí, že na ně chceme zaútočit. Může to být provokace

Válka na Ukrajině

Západ zvažuje agresi proti Bělorusku, tvrdí Lukašenko

Ruský web Gazeta.ru rámuje zprávu Lukašenkovým nepodloženým výrokem, že „NATO a řada evropských zemí zvažují možnosti případné agrese proti Bělorusku“. Současně dodávají, že Lukašenko nařídil své tajné službě KGB, aby provedla „všechna nezbytná opatření protiteroristické povahy“.

Kde přesně bude speciální formace Běloruska a Ruska působit, zatím není jasné. O tom, že se ale něco chystá, nasvědčovalo i Lukašenkovo rozhodnutí z konce září, kdy nařídil uvést všechny bezpečnostní složky do stavu pohotovosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám