Hlavní obsah

Odveta bude rychlá a zabolí, odrazuje Moskva Estonce od konfiskace ruského majetku ve prospěch Ukrajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud Estonsko přistoupí ke konfiskaci zmrazeného ruského majetku, může očekávat „okamžitou a tvrdou“ reakci. V reakci na estonský návrh zákona, který by umožnil konfiskaci ruského majetku a jeho následné použití k obnově Ukrajiny, to uvedla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. Informuje o tom ruská agentura TASS.

Foto: Profimedia.cz

Tisková mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová

Článek

„Jakékoli pokusy o zabavení ruského majetku hodnotíme a budeme považovat za hrubé porušení všech známých právních norem a za otevřený zásah do suverénního vlastnictví,“ uvedla Zacharová, kterou cituje ruský list.

Mluvčí Kremlu tak reagovala na zprávu, že Estonsko chystá změnu zákona, která by umožnila využití ruského majetku zabaveného v rámci sankcí k obnově Ukrajiny.

„(Estonský) ministr (Margus Tsahkna) předloží v následujících měsících tuto iniciativu parlamentu,“ řekla Novinkám tisková mluvčí estonského ministerstva zahraničí Kerstin Meresmová s tím, že zákonodárci to pak musí ještě schválit.

Rusku se nechce platit. Protestuje proti předávání zabaveného majetku Ukrajině

Zahraniční

„Pokud by se takové iniciativy Estonců skutečně staly skutečností, pak bychom to nepovažovali za ‚zabavení‘, ale za krádež. Tím si Tallinn může být jistý. Odvetná opatření (Moskvy) je zasáhnou tam, kde to bolí, a z naší strany na sebe nenechají dlouho čekat,“ prohlásila Zacharová.

„Myšlenka zmíněného zákona zapadá do agresivní protiruské linie estonské vlády, pro jejíž realizaci se estonský politický establishment nezastaví před ničím, včetně toho, že se uchýlí k otevřeným krádežím a banditismu,“ bědovala dále ruská tisková mluvčí.

Zabavené peníze pošlou Ukrajině USA

Estonsko svým návrhem zákona navazuje na Spojené státy americké, které zkraje září už Ukrajině poslaly 5,4 milionu dolarů (asi 123 milionů korun) zabavených ruským oligarchům.

„Ti, kdo přispěli k Putinově agresivní válce, by za to měli zaplatit,“ prohlásil při návštěvě Kyjeva americký ministr zahraničí Antony Blinken.

Rusku se ale za invazi, při níž už rok a půl pustoší Ukrajinu, platit nechce. „Odporuje to všemu, co si lze z hlediska mezinárodního i národního práva jednotlivých států představit. Jakmile se naskytne možnost, budeme samozřejmě naše práva bránit,“ prohlásil v reakci na krok Američanů mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Podle něj je jakékoli zahraniční zadržení finančních prostředků souvisejících se státním, soukromým či smíšeným majetkem Ruské federace nezákonné. „Ani jediný případ neunikne pozornosti,“ uvedl mluvčí Kremlu.

V Česku je zmrazený majetek za 10 miliard

V Česku zatím zůstává zabavený ruský majetek takříkajíc „u ledu“. Tiskový mluvčí české diplomacie Daniel Drake uvedl, že ho zatím nelze použít na obnovu Ukrajiny.

„Vlastníkem jsou stále sankcionované osoby, pouze jim neumožňujeme s majetkem nakládat. (…) Pracujeme na unijním řešení použití výnosů ze zmražených prostředků,“ řekl Novinkám. „Primárně by se jednalo o prostředky Ruské národní banky,“ dodal Drake.

Mluvčí ministerstva financí Michaela Lagronová Novinkám sdělila, že Česká republika zatím zmrazila ruský majetek v hodnotě zhruba 10 miliard korun.

„Někdy je to více, někdy méně,“ řekla Novinkám Lagronová s poznámkou, že nelze vždy dělat posudek odhadující přesnou hodnotu majetku.

Estonsko použije zmrazený ruský majetek k obnově Ukrajiny

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám