Hlavní obsah

Rusko našlo způsob, jak využívat Muskův Starlink na frontě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Systém satelitního přístup Starlink hrál klíčovou roli v odražení první etapy ruské invaze v roce 2022. Nejenže nabízí možnost zabezpečené komunikace mezi vojáky a veliteli, ale dá se využívat i k navádění dronů. Rusko tento zabezpečený přístup postrádalo, což mu činilo potíže. Našlo však způsob, jak zákaz jeho využití obejít, uvedl The Wall Street Journal (WSJ).

Foto: Profimedia.cz

Starlink na ukrajinské frontě (ilustrační foto, leden 2024)

Článek

V Rusku stejně jako v Číně není jeho využití dovoleno. Obě tyto země ztratily kontrolu nad šířením informací, kterou autokratické systémy potřebují, aby se bez problémů udržely u moci. Přesto se v Rusku koncové stanice pro Starlink běžně prodávají, zjistil WSJ.

Nabízí je mimo jiné ruský internetový obchod. Stránka s názvem strlnk.ru dokonce slibuje zákazníkům na Krymu a v okupovaných oblastech na Ukrajině „otestovaný výkon“ při platbě sto dolarů měsíčně. Pro zákazníky má i telefonní kontakt pro komunikaci v ruštině a e-mail na ruské síti yandex.ru.

Prodavač dalšího obchodu shopozz.ru listu potvrdil, že většina objednávek přichází z „nových území“ Ruska, tedy z okupovaných oblastí Ukrajiny, že byly „pro vojenské využití“.

Musk: Ukrajinci chtěli potopit při útoku většinu ruských lodí v Sevastopolu, neumožnil jsem jim to

Válka na Ukrajině

Stránka spolupracuje s prodejci na eBayi od Ohia po New Jersey, jejichž nabídky převzala. Mluvčí eBay uvedl, že společnost dodržuje zákony. Nezabývá se tím, jestli její nabídky někdo zveřejňuje na svých stránkách.

Na frontu vozí starlinky dobrovolníci

Vojákům systémy vozí na frontu dobrovolníci. Je mezi nimi Valentina Korněnková se svou sestrou, která se na síti Telegram dočkala díků za osobní dodávku terminálů Starlinku. Na únorovém videu je vidět, jak přivezly pět terminálů na Ukrajinu a říkaly, že prvních třicet systémů pomůže ruským vojákům porazit ukrajinské síly.

„Jestli je něco nového a velmi potřebného, je to starlink,“ řekla Korněnková, „příští dodávka bude větší.“

Ukrajinští vojáci už zaznamenali, že Rusové starlink na frontě využívají. Sedmadvacetiletý major z 92. brigády uvedl, že poprvé viděl Rusy užívat starlink na začátku roku, protože nezakamuflovali anténu. „Většinou používají novější modely,“ dodal a uvedl, že talíře starlinku se staly okamžitě prioritními cíli. „Značí to, že někdy poblíž operuje jejich jednotka s drony,“ vysvětlil.

Na frontě je Rusové využívají, ačkoli ukrajinský regulátor telekomunikací v březnu nařídil, že na okupovaných oblastech mohou fungovat jen koncová zařízení, která jsou registrována na Ukrajině.

Pentagon hledá řešení

Náměstek amerického ministra obrany pro vesmírnou politiku John Plumb v pátek uvedl, že firma SpaceX spolupracuje s Ukrajinou na tom, aby Rusové nemohli na frontě starlinky dál používat. „Spolupracujeme s Ukrajinou i se Starlinkem,“ řekl Plumb. Majitel společnosti SpaceX Elon Musk na své síti X uvedl, že žádné terminály nebyly prodány přímo nebo nepřímo Rusku.

Zařízení použitá ruskými vojáky však nejsou registrována ani na Ukrajině, ani v Rusku.

Protože systém Starlink představuje klíčovou komunikační technologii na bojišti, společnost může v některých oblastech blokovat její využití, což dělala na Krymu a zabránila tak jednomu útoku ukrajinských námořních dronů na Sevastopol. Musk přiznal, že komunikaci na Krymu nezprovoznil, neboť se domníval, že by útok na lodě mohl vést k eskalaci války, což nechtěl. Zdůrazňoval, že systém byl vyvinut pro civilní využití, a dával najevo, že mu vadí, že má být používán pro navádění dronů s hlavicí.

Registrace v jiných zemích a roaming

Rusko na tom, aby využilo starlink na frontě, pracovalo celý minulý rok. Letos ho jeho vojáci začali využívat šířeji poté, když zjistili, jak registrovat zařízení v dalších zemích, uvedl The Wall Street Journal. Existují řetězce, které jich tisíce dodávají přes zprostředkovatele v Africe, jihovýchodní Asii nebo ve Spojených arabských emirátech i americkým nepřátelům a válečným zločincům. Prodejci současně zajišťují registraci koncových stanic v zemích, kde je lze využívat.

Rusko používá Muskův Starlink díky arabským zemím, tvrdí Ukrajinci

Válka na Ukrajině

Koncoví zákazníci přitom nemají právo přeprodávat přístup na Starlink bez autorizace a porušení tohoto pravidla může znamenat ztrátu přístupu. Zákazníci je také musejí používat na svoje jméno. Tato opatření však zřetelně nestačí.

List také vysledoval, jak se tyto systémy dostaly do rukou brutální súdánské arabské milice Džandžavíd, které od počátku tisíciletí masakrovala v Dárfúru černošské křesťanské a animistické obyvatele. Pak se stala základem vzbouřeneckých Jednotek rychlé podpory RSF.

Tři dealeři v Dubaji listu potvrdili, že od července poslaly stovky terminálů do Súdánu přes Čad nebo Jižní Súdán, kde systém není autorizován. Aktivovali je v Dubaji a pak zakoupili balíček pro roaming v Africe za 65 dolarů na měsíc. To uživatelům v Súdánu umožní obejít autorizaci v zemi. Podobně to může fungovat na území Ukrajiny.

Starlink uvedl na svém účtu, že nikdy žádná svá zařízení nedodal do Dubaje, kde se nemohou ani používat. Společnost využívá 5700 satelitů zajišťujících komunikaci. Síť má 2,7 milionu uživatelů.

Rusové využívají na frontě Muskův Starlink, tvrdí Ukrajinci a přišli s důkazem

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám