Hlavní obsah

Rusko používá Muskův Starlink díky arabským zemím, tvrdí Ukrajinci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská federace nakupuje terminály pro satelitní internetový systém Starlink v arabských zemích, aby je posléze použila v jí rozpoutané válce na Ukrajině. S odkazem na ukrajinské ministerstvo obrany o tom informuje agentura Unian.

Foto: Profimedia.cz

Údajný snímek Ruskem používaného Starlinku na Ukrajině

Článek

„Agresorské Rusko nakupuje komunikační zařízení, včetně satelitních terminálů Starlink, pro použití ve válce (na Ukrajině) v arabských zemích,“ stojí v prohlášení ukrajinské vojenské rozvědky (HUR), které cituje agentura Unian.

HUR dále uvedla, že zachytila konverzaci ruských okupantů, kteří diskutují o možnosti pořízení satelitního terminálu Starlink. „Arabové přivezou všechno: dráty, wi-fi, router,“ uvedl údajně jeden z ruských vojáků. Pravost nahrávky ovšem nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

O tom, že Rusko používá na Ukrajině Starlink, informoval list Ukrajinska pravda už v sobotu. Tehdy ale nebylo jasné, jakým způsobem se k němu Moskva dostala.

Americký podnikatel a majitel Starlinku Elon Musk obvinění Ukrajinců odmítl. „Řada nepravdivých zpráv tvrdí, že společnost SpaceX prodává terminály Starlink Rusku. To je kategorická lež,“ uvedl Musk na síti X. „Pokud víme, žádné starlinky nebyly přímo ani nepřímo prodány do Ruska,“ dodal.

K tomuto příspěvku v komentářích dále uvedl, že terminály Starlink navíc ani nejsou schopné v Rusku navázat spojení. Jde o tvrzení, které nelze ověřit a je v přímém rozporu s tím, co tvrdí Ukrajina.

Systém satelitního internetu Starlink provozuje divize Muskovy společnosti SpaceX. Cílem Starlinku je vytvořit síť, která by pomocí několika tisíc malých satelitů na oběžné dráze kolem Země umožnila vysokorychlostní připojení k internetu z jakéhokoli místa na světě. Divize má přibližně pět tisíc satelitů na nízké oběžné dráze Země.

Ruská armáda Starlink nepoužívá, dušují se Peskov i Musk

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám