Hlavní obsah

Rusové využívají na frontě Muskův Starlink, tvrdí Ukrajinci a přišli s důkazem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruští vojáci v rámci invaze na Ukrajinu na svých pozicích začali využívat terminály Starlink společnosti SpaceX podnikatele Elona Muska. S odkazem ukrajinskou rozvědku o tom informoval list Ukrajinska pravda.

Foto: archív výrobce

Anténa od Starlinku (ilustrační foto)

Článek

Podle ukrajinského vojenského serveru Militarnyj Rusové pořizují terminály přes tzv. souběžný dovoz či dobrovolné přeprodejce. Samotný nákup se tak uskutečňuje z nezúčastněných zemí a skrze zprostředkovatele.

Ukrajinská vojenská zpravodajská služba na platformě Telegram zveřejnila zvukovou ukázku, která je podle ní zachycenou konverzací mezi dvěma ruskými vojáky. Ukázku pak označila za důkaz o využívání Starlinku ruskou armádou. Na Telegramu také koluje fotografie v mizerné kvalitě, její pravost nelze ověřit.

SpaceX v reakci na to uvedl, že nemá žádné dohody ani smlouvy s Ruskou federací či její armádou. Společnost dále uvedla, že pokud zjistí provoz některého ze svých terminálů bez potřebné licence, daný terminál deaktivuje.

Podle SpaceX navíc starlinky nejsou v Rusku aktivní, a pokud ruské obchody tvrdí, že prodávají terminály Starlink, tak jen klamou zákazníky.

Server Militarnyj ovšem podotkl, že Rusové terminály využívají na okupovaných ukrajinských územích. Navíc podle inženýra Oleha Kutkova, který se účastnil jednání o dodávce terminálů pro ukrajinskou armádu před dvěma lety, ve dvacetikilometrovém pásmu kolem fronty není možné rozeznat, která strana jaký terminál využívá.

Elon Musk po vpádu ruské armády na Ukrajinu poskytl za miliony dolarů ukrajinské armádě terminály Starlink. Ty se okamžitě staly pro ukrajinské vojenské operace klíčové. I když byly telefonní a internetové sítě zničeny, terminály Starlink umožnily Ukrajině bojovat a zůstat ve spojení. Jakmile ale Ukrajina začala terminály používat k útokům proti Rusku, Musk v září 2022 vypnul síť poblíž Krymu, a překazil tak ukrajinským jednotkám útok na ruskou černomořskou flotilu. Nakonec ale situaci přehodnotil a dohodl se o dodávce dalších antén počátkem loňského roku.

Cílem Starlinku je vytvořit síť, která by pomocí několika tisíc malých satelitů na oběžné dráze kolem Země umožnila vysokorychlostní připojení k internetu z jakéhokoli místa na světě. Divize má přibližně 5000 satelitů na nízké oběžné dráze Země.

KOMENTÁŘ: Musk nemůže zasahovat do války – Alex Švamberk

Komentáře

Reklama

Výběr článků

Načítám