Hlavní obsah

Ruské síly se přesouvají k Donbasu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velkou skepsi na Ukrajině vyvolalo oznámení ruských vyjednavačů o chystaném „značném omezení“ útoků na města Černihiv a Kyjev. „Ukrajinci nejsou naivní,“ řekl v prohlášení ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zatímco tlak na ukrajinskou metropoli ve středu povolil, Černihiv dál čelil masivní palbě.

Foto: Rodrigo Abd, ČTK

Ukrajinský voják utěšuje svou matku, která byla evakuována ze zničeného města Irpiň.

Článek

„Protivník utrpěl značné ztráty a zřejmě se dočasně zřekl blokace Kyjeva. Provádí přeskupení a svou pozornost zaměřuje na útok ve východní operační zóně. Zvyšuje mate­riálně-technickou a týlovou podporu vojsk ve směru Doněcku a Tavriji,“ uvedlo ukrajinské ministerstvo obrany.

„Nepřítel ostřeloval Černihiv celou noc,“ řekl guvernér Černihivské oblasti Vjačeslav Čaus. Kromě vojenských cílů byly zasaženy obytné domy, knihovna a nákupní střediska.

Mírová jednání Ukrajiny a Ruska budou pokračovat v pátek

Válka na Ukrajině

Při ostřelování Nižynu nedaleko Černihivu bylo zraněno šest civilistů včetně dítěte, jeden člověk útok nepřežil. Pokračovala také blokáda Charkova, kde podle ukrajinských agentur ruské dělostřelectvo pálilo na obytné čtvrti.

Ve středu se otevřely humanitární koridory do Mariupolu, Berďansku, Melitopolu a Enerhodaru, informovala ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. Uvedla také, že ukrajinští vyjednavači předali v Istanbulu ruské straně požadavek na zřízení humanitárních tras do 97 nejvíce zničených ukrajinských obcí a měst.

Rusko se soustředí na ovládnutí Donbasu

Válka na Ukrajině

Boje v Doněcku

Ruské síly se včera daly do pohybu podél ukrajinsko-běloruské hranice, patrný byl také přesun jednotek k černobylské jaderné elektrárně. „Smíšené kolony nepřátelské techniky směřující k Černobylu byly spatřeny ze směru od Ivankiva,“ uvedlo ukrajinské ministerstvo obrany. To také informovalo o částečném stahování ruských jednotek z Brovarského směru ke státní hranici s Ruskem.

Tlak invazních jednotek značně zesílil v Doněcké oblasti, kde docházelo k leteckým, raketovým i dělostřeleckým útokům ve snaze převzít kontrolu nad městy Popasna, Rubižne a Mariupol. Letecké bomby dopadaly rovněž v Žytomyrské oblasti.

Ruské rakety rozmetaly sklad ropy v Dnipru

Válka na Ukrajině

Ruské ministerstvo obrany včera podle webu RBK hlásilo zásah štábu ukrajinských sil zvláštních operací v Mykolajivské oblasti a zničení dvou velkokapacitních skladů s pa­livy u měst Starokostjantyniv a Chmelnyckyj. Počet obětí ruského úterního útoku na správní středisko v Mykolajivu stoupl ke včerejšímu poledni na 15. „Záchranáři vyprostili z trosek čtrnáct těl, jeden zraněný zemřel po převozu do nemocnice na jednotce intenzivní péče,“ uvedla ukrajinská Státní služba pro mimořádné události.

Stav akutního ohrožení platil také v Oděse. „Nepřátelské lodě pokračují v manévrech, hrozba výsadku je reálná. Nepřítel aktivně provádí vzdušný průzkum a útočí ze vzduchu,“ uvedl důstojník operačního velení Jih Vladyslav Nazarov. Situace v místě ale podle ukrajinských sil zůstávala „stabilní a kontrolovatelná“.

Ruští vojáci opouštějí Černobyl. Někteří o havárii vůbec nevěděli

Válka na Ukrajině

Agentura Ukrinform uvedla, že na jihu země proti ruským silám bojuje i ukrajinský trenér prvoligového moldavského fotbalového klubu Sheriff Tiraspol Jurij Vernydub a že jeho synové se přihlásili do jednotek teritoriální obrany.

Reklama

Výběr článků

Načítám