Hlavní obsah

Ruská propaganda stupňuje výhrůžky: „Polsko už párkrát přestalo existovat“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Po výzvě k denaficikaci Polska, jejímž autorem byl ruský poslanec Oleg Morozov, si přisadila i dvorní kremelská propagandistka Olga Skabejevová. Fašismus ohrožuje celou Evropu, polský premiér je samolibý idiot, kvůli takovým už jejich země párkrát přestala existovat, řekla moderátorka ve vysílání Prvního kanálu.

Moderátorka televize Rossija 1 Olga Skabejevová informovala o začátku třetí světové války

Článek

„Fašistický teror nyní nabírá na síle nejen na Ukrajině, ale i v Evropě. Polský premiér Mateusz Morawiecki řekl, že ruský svět představuje hrozbu pro celou Evropu. Morawiecki dokonce vyzval k zničení této 'zrůdné ideologie', která je podle něj 'rakovinou',” řekla Skabajevová, které se na Západě přezdívá „Putinova železná panenka”.

Polsko denacifikujeme hned po Ukrajině, řekl ruský poslanec

Válka na Ukrajině

Ruské propagandisty rozčílil Morawieckého komentář, který tento týden vyšel tento týden v britském deníku Telegraph. V něm uvedl, že považuje ideologii „russkij mir” (ruský svět) za „rakovinu pohlcující většinu ruské společnosti a představující smrtelné riziko pro celou Evropu”.

V éře Vladimira Putina je „russkij mir” považován za prosazování myšlenky obnovy Ruska a jeho vlivu do hranic Sovětského svazu. Ukrajinci považují tuto ideologii za „neosovětismus v novém kabátě”.

Ruský velvyslanec si za polití barvou může sám. Provokoval, řekl Morawiecki

Evropa

„To je tak, když se lidé z historie vůbec neponaučí. Vždyť díky takovým samolibým a arogantním idiotům už Polsko několikrát přestalo existovat jako samostatný stát,” pokračovala Skabajevová.

Nárůst v protipolské rétorice

Klip z kremelské propagandy sdílel na Twitteru poradce ukrajinského ministerstva vnitra Anton Heraščenko. „Skabajevová se opět rozhodla pohrozit Polsku ztrátou nezávislosti,” komentoval.

„Železná panenka” se obecně tvrdých výroků nebojí. V polovině dubna ve vysílání oznámila, že začala třetí světová válka, šíří rovněž konspirační teorie ohledně ruského masakru v Buči.

„Ukazuje to eskalaci v protipolské rétorice, mezi kterou lze počítat snahy vrazit klín mezi Polsko a Ukrajinu, nebo třeba konspirace o polské anexi Lvova,” napsal na Twitteru expert na mezinárodní vztahy Samuel Ramani z Oxfordské univerzity.

Reklama

Výběr článků

Načítám