Hlavní obsah

Ruský velvyslanec si za polití barvou může sám. Provokoval, řekl Morawiecki

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruské zločiny na Ukrajině jsou pro mnoho lidí tak hrozným zážitkem, že příchod ruského velvyslance na hřbitov sovětských vojáků byl jasnou provokací, řekl v úterý novinářům polský premiér Mateusz Morawiecki v reakci na otázky k pondělnímu incidentu. Ambasador Ruska se nechal slyšet, že se jedná o divadlo podobně jako v Buči, kde došlo k masakru k civilistů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruského velvyslance v Polsku polili rudou barvouVideo: Reuters

 
Článek

V pondělí demonstranti proti válce na Ukrajině polili rudou barvou ruského velvyslance, který 9. května přišel položit věnec k pomníku sovětských vojáků na varšavském hřbitově. Premiér zdůraznil, že velvyslanec se měl řídit výstrahou polského ministerstva zahraničí, které jej od tohoto způsobu oslav odrazovalo.

Rusko 9. května tradičně slaví jako den vítězství sovětské armády nad nacistickým Německem. Letos ale demonstranti s ukrajinskými i polskými vlajkami nedovolili velvyslanci Sergeji Andrejevovi dojít až k pomníku, vykřikovali protiruská hesla a polili jej červenou barvou.

Bezprostředně po masakru Andrejev řekl novinářům, že nemá na obličeji krev Ukrajinců, jak mu podsouval reportér, ale sirup. Že se jedná o cirkus, zinscenované divadlo podobně jako v Buči, kde došlo k masakru civilistů.

Ukrajina a Západ z masakru obviňuje Rusko, Moskva válečné zločiny v Buči popírá s tím, že se jedná o vykonstruované obvinění.

Ruského velvyslance v Polsku zlili rudou barvou

Evropa

Ministerstvo zahraničí v předstihu poslalo ruskému velvyslanci nótu s výzvou, aby se neúčastnil uctění 9. května způsobem, jaký avizoval, a to s ohledem na provokativní charakter takového počínání, řekl premiér Morawiecki podle rozhlasové stanice RMF.

Dodal, že se měl velvyslanec podle této výstrahy chovat, ale „Rusové jsou známí tím, že se dopouštějí nejrůznějšího provokování na nejrůznějších místech po celém světě, což jsme také zažili“.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Ruského velvyslance v Polsku postříkali rudou barvou.

Omezili styky na minimum

Polsko se po ruské invazi na Ukrajinu snaží co nejvíce omezit diplomatické styky s Ruskem a také jako jeden z prvních států vyhostilo desítky ruských diplomatů – a nejen diplomatů – z ruského velvyslanectví, připomněl premiér v narážce na březnové vyhoštění 45 pracovníků ruského velvyslanectví kvůli podezření z vyzvědačství.

Putin je diktátor, psalo se na prokremelském serveru

Evropa

Stanice připomněla, že polský ministr zahraničí Zbigniew Rau v pondělí označil polití velvyslance barvou za politováníhodný incident, který se neměl stát, protože diplomaté se těší zvláštní ochraně bez ohledu na politiku svých vlád.

„Ať ruský velvyslanec odjede do Moskvy. Chráníme někoho, kdo ve Varšavě jen vyvádí a k ničemu není zapotřebí,“ prohlásil na velvyslancovu adresu opoziční poslanec Pawel Kowal ze zahraničního výboru sněmovny. Namísto velvyslance by ve Varšavě podle jeho názoru úplně stačil chargé d'affaires.

Reklama

Výběr článků

Načítám