Hlavní obsah

Rusko míří na další ukrajinskou jadernou elektrárnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Obsazení ukrajinské jaderné elektrárny v Záporoží není náhodné. Mapa postupu ruských invazních sil zveřejněná stanicí BBC jasně ukazuje, že kromě Kyjeva jsou jejich terči právě jaderné elektrárny. Od okupovaného Chersonu míří k jihoukrajinské jaderné elektrárně u města Južnoukrajinsk v Mykolajivské oblasti. Pokusily se také dobýt vodní elektrárnu nad Kyjevem.

Foto: Novinky

Jaderné elektrárny na Ukrajině

Článek

V noci probíhaly boje u Voznesensku, který je vzdálen jen 40 km od Južnoukrajinsku a leží na cestě od Chersonu okupovaného Rusy, přes Mykolajiv do Južnoukrajinsku, uvedl ukrajinský generální štáb Voznesensk. U Mykolajivu se v noci nebojovalo, ruské jednotky ho obešly a do přístavního města pronikly až v pátek dopoledne.

Jihoukrajinská jaderná elektrárna má tři bloky, každý o výkonu 1000 MW. Plánovalo se její rozšíření a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj loni rozhodl, že právě v ní se postaví jeden z pěti nových plánovaných bloků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hasiči zasahují u požáru Záporožské jaderné elektrárnyVideo: Reuters

Ruské jednotky obsadily v pátek brzo ráno jadernou elektrárnu v Záporoží, kterou přes noc ostřelovaly a kde po palbě propukl požár. Záporožská jaderná elektrárna s šesti bloky o výkonu 6000 MW je největší v Evropě a pátá největší na světě.

Foto: Energoatom, Reuters

Snímek požárem poškozené budovy v areálu jaderné elektrárny v Záporoží

Ruští vojáci po ostřelování obsadili jadernou elektrárnu v Záporoží

Válka na Ukrajině

Ukrajina je závislá na jaderné energii

Na Ukrajině fungují čtyři jaderné elektrárny s 15 reaktory. Dvě z nich - Rivenská a Chmelnycká - jsou daleko od fronty, nacházejí se na Volyni. Celkový instalovaný výkon všech čtyř ukrajinských jaderných elektráren překračuje 13 gigawatthodin (GWh). Jaderná energie se na celkové výrobě na Ukrajině podílí asi 55 procenty.

I z dalších míst je jasné, že aktuálními cíli ruských invazních jednotek jsou elektrárny. V sobotu se pokusily ovládnout vodní elektrárnu na Kyjevské přehradě. Agentura Interfax Ukrajina uvedla, že elektrárna je stále pod kontrolou ukrajinské armády, ale má výpadky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Záporožská jaderná elektrárna na UkrajiněVideo: Reuters

Podle nejnovějších zpráv běloruské stanice Nexta zničil ruský stíhací letoun během bombardování elektrárnu kombinovanou s teplárnou v Ochtyrce v Sumské oblasti na severovýchodě země. Padá tak ruské tvrzení, že se Rusko snaží zajistit bezpečnost ukrajinských energetických zdrojů, což jasně ukázalo už bezprecedentní ostřelování Záporožské jaderné elektrárny. Je jasné, že je chce ovládnout, aby je mohlo použít k tlaku na ukrajinskou vládu. Jejich odstavení by část země ochromilo.

Postup na Kyjev od východu

Podle ukrajinského generální štábu je v Sumské oblasti situace na bojišti kritická a v Ochtyrském regionu panuje peklo. Zničen byl Trosťančev.

Dalším cílem ruských invazních sil je Kyjev, který se jim zatím nepodařilo dobýt ze severu, postup byl zastaven jak u Ivankiva na západním břehu Dněpru, tak přes Černihiv na východním břehu. Ruské síly proto nastupují ke Kyjevu mezi městem Sumy a Černihiv.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám