Hlavní obsah

Psycholog: Jak nepodléhat strachu a úzkosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kruté boje na Ukrajině, stovky tisíc lidí prchajících před válkou nebo strašení jadernými zbraněmi budí u mnohých z nás svíravé pocity beznaděje, strachu a úzkosti. Krizový psycholog ministerstva vnitra Štěpán Vymětal radí, jak se s nimi vypořádat.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Jeden z domů v Kyjevě po bombardování, které spustila ruská armáda v pátek nad ránem.

Článek

Válka na Ukrajině vyvolává u mnohých úzkost, pocit zmaru i zlost a strach, že se Putin nezastaví. Jak je teď třeba s emocemi naložit a jak nepodléhat panice?

Strach, nejistota, zloba i odhodlání a potřeba něco dělat jsou v současné situaci normální lidské reakce. Pomáhá si vlastní emoce pojmenovat, pak je lépe ovládneme a zapojíme racionální přístup. Také je důležité, abychom nepodléhali dezinformacím a válečné propagandě, nenechat se zbytečně psychicky oslabovat. Vhodné je brát si informace jen z ověřených zdrojů a dát si pozor, abychom např. na sociálních sítích dezinformace a paniku sami nešířili. Protilátkou proti úzkosti a nejistotě je vlastní aktivita i pomoc druhým.

Důležité je nepřenášet na děti vlastní obavy, udržovat jejich aktivity a běžný režim

Vlna solidarity je teď nesmírná. Co byste poradil lidem, kteří chtějí pomoci?

Pomoc bude potřeba i v dalších týdnech a měsících a není od věci své síly a možnosti rozložit v čase. V současnosti je kuriózně problém s ad hoc dobrovolníky, kteří chtějí pomoci na vlastní pěst. To může komplikovat práci složkám IZS třeba tím, že dojde k ucpání tras.

V tuto chvíli doporučuji zejména finanční pomoc. Pokud chceme pomáhat osobně, pak nejlépe v rámci své komunity a lokality. Třeba adresně nabízet konkrétní a praktickou pomoc Ukrajincům ve svém okolí. U mimořádných událostí, jako je rozsáhlá migrační vlna, je důležité poskytovat pomoc a postupovat organizovaně a v rámci jednotné struktury a systému. Pak nebude docházet k chybám, komplikacím, plýtvání energií a prostředky a rozčarování na straně dobrovolníků.

Z Ukrajiny do Polska uprchlo od zahájení ruské invaze přes 450 tisíc lidí

Zahraniční

Jak se vypořádat s množstvím informací, které se na člověka valí? Omezit sledování zpráv?

Určitě ano, a sledovat zpravodajství jen v některých časech a jen z některých zdrojů. Zároveň je důležité ochránit před obrázky z válečného zpravodajství děti, ale i sami sebe. Pokud budeme sledovat nonstop online zpravodajství, propíše se to do naší nálady. Pokud máme potíže v oblasti duševního zdraví nebo se necítíme v pohodě, měli bychom si příjem negativních podnětů omezit.

Dá se očekávat, že na starší osoby situace dolehne víc? Vyplavou vzpomínky na rok 1968 nebo světovou válku?

Někteří lidé mohou být zranitelnější. Třeba děti, lidé s disabilitou nebo mnozí senioři. Krize nám může otevírat dřívější traumata a nemusí se to týkat jen přímých pamětníků, ale i jejich potomků. Je to běžné. Otevírají se podobnosti s roky 1938 a 1968 i s propagandou a civilní ochranou z období studené války.

Z těchto období však můžeme také čerpat zdroje a inspiraci v tom, co tehdy lidem pomáhalo zátěž zvládat a čelit nepřízni osudu. Uvědomit si můžeme také hodnoty, které jsou pro náš život nejdůležitější. Stejně tak vědomě udržovat u sebe i našich blízkých naději na zlepšení situace a nepodléhat chmurným vizím. Pomáhá zaměstnat tělo i mysl a pomoci druhým.

Ukrajinci přivazují zloděje ve městech ke sloupům. Někteří končí i bez kalhot

Evropa

O válce byste tedy mluvil i s dětmi? Vysvětloval jim, co se děje?

Ano. Dětem nelžeme, ale dáváme jim informace přiměřeně jejich věku a se zachováním určitých pravidel. Je důležité vyjádřit jim fyzickou i emoční podporu, obejmout je, posílit jejich pocit bezpečí a připravit se na rozhovor. Uznat obavy dítěte a dát mu prostor, aby mluvilo o svém strachu. Vyjádřit se může také hrou nebo kresbou.

Důležité je nepřenášet na děti vlastní obavy, ale udržovat jejich aktivity a běžný režim, polevit dočasně v nárocích na výkon. Mysleme na to, že děti vnímají, o čem se baví dospělí nad jejich hlavami a co běží v televizi. Některé mohou být válkou více zasaženy, buďme proto citliví.

Občas se projevují tendence přenášet vinu za válku na Ukrajině na obyčejné Rusy, kteří žijí u nás a s agresí nemají nic společného. Jak se na to díváte?

Naše zloba může být jednou z reakcí na současnou situaci. Můžeme mít tendenci hledat viníky. Vidíme i ve školách, že se objevují antipatie proti rusky mluvícím dětem. Je třeba s dětmi mluvit a vysvětlovat. Je důležité si uvědomit, že když budeme házet všechny Rusy do jednoho pytle, budeme se chovat podobně jako Putin a jeho propaganda. Mnoho Rusů a Bělorusů s válkou a politikou své země nesouhlasí, řada z nich se z toho důvodu odstěhovala do zahraničí. Dávejme si pozor, abychom sami nepodléhali podobným stereotypům.

Dva roky se potýkáme s pandemií covidu, teď válka na nedaleké Ukrajině. Může se takto setrvalý strach a napětí podepsat na psychice? Jak tomu čelit?

Pandemie představovala dlouhodobou multifaktorovou zátěž a u části populace došlo k dopadům do psychického zdraví. Důvodem stresu byl strach o zdraví a životy, sociální izolace, ekonomické a pracovní dopady. Další zátěž na psychiku spojená s válkou na Ukrajině je zcela zjevná. O to více je důležité, abychom se zaměřovali na posilování odolnosti tělesné, emoční, psychické, sociální. Prakticky jde o posilování zdravé životosprávy, regulaci emocí, rozvoj pracovních i volnočasových činností. Ale také o udržení denního režimu, dostatečného spánku a udržování dobrých mezilidských vztahů.

Faltová: Utichla nenávist k uprchlíkům, je to přímé ohrožení

Válka na Ukrajině

Mnoha lidem pomáhá zaměřit se také na duchovní či spirituální rozměr života. Někdy může pomoci obrátit se na odbornou pomoc a využít konzultace v krizovém centru či na lince důvěry.

Reklama

Výběr článků

Načítám