Hlavní obsah

Korespondent Novinek z Kyjeva: Lidé při pomoci evakuovaným pamatují i na zvířata

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stále pokračuje evakuace lidí z Irpině a přilehlých oblastí směrem do Kyjeva. Lidé při tom nezapomínají ani na své zvířecí mazlíčky, pro které je však obtížné sehnat žrádlo. Naštěstí se najdou dobrovolníci, kteří na psy a kočky myslí, přibližuje korespondent Novinek Ján Husár.

Uprchlíci z IrpiněVideo: Ján Husár, Novinky

 
Článek

Z místa mezi paneláky vyrážejí stále řady žlutých autobusů. Ty odvážejí uprchlíky z Irpině, Buči a dalších vesnic, kteří utíkají před postupem ruských vojáků. Civilisté pak míří dál na kyjevské nádraží a doufají, že se odtud dostanou do bezpečí.

Lidé dostanou čaj, vodu a jídlo a dostane se tu i na domácí mazlíčky – díky dobrovolnici, která před válkou pracovala jako svářečka. Nyní nakoupila psí a kočičí žrádlo, aby se i k čtyřnohým společníkům dostala pomoc.

„Koupila jsem žrádlo pro kočky a psy, zabalila do tašek a rozdala ho lidem, kteří odcházeli, aby mohli zvířata jednou nebo dvakrát nakrmit,“ uvedla dobrovolnice.

Pomoc rozhodně ocenila postarší žena z Irpině se svou matkou. Na kyjevském předměstí se staraly o malý psí útulek.

„Čekali jsme do poslední chvíle. Ale dnes jsme kompletně vypnuli plyn. Došel už i v plynové bombě. Museli jsme se naléhavě evakuovat, protože dochází i jídlo pro zvířata,“ uvedla žena.

Její matce je 84 let. Prý nechtěla svůj dům opustit, nakonec ji však rodina přemluvila.

Reklama

Výběr článků

Načítám