Hlavní obsah

Polsko pošle Ukrajině 232 tanků, píše server

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polsko by podle nepotvrzených informací mělo brzy předat Ukrajině všech svých 232 tanků PT-91 Twardy. Na oplátku by měla Varšava od Spojených států obdržet 300 už používaných tanků Abrams, napsal v úterý polský server Defence 24. Ten se odvolává na informace z ukrajinských sociálních sítí. Zpráva se objevila v den, kdy polského ministra obrany Mariusze Blaszczaka přijal v Kyjevě ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Foto: Profimedia.cz

Polský tank PT-91 Twardy

Článek

Blaszczak při jednání se svým protějškem Oleksijem Reznikovem podle agentury PAP zdůraznil, že pomoc Ukrajincům ve válce proti Rusku je pro Polsko nejvyšší prioritou, protože případná porážka Ukrajiny by Polsko vystavila vážnému ohrožení, že se stane příští obětí ruské agrese.

„Ukrajina bojuje samozřejmě i za naši svobodu. Svobodná Ukrajina znamená také svobodné Polsko. Dobytí Ukrajiny Ruskem by pro Polsko představovalo smrtelné nebezpečí,“ řekl polský ministr.

Foto: Ukrainian Presidential Press Ser, Reuters

Polského ministra obrany Mariusze Blaszczaka přijal v Kyjevě ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Chceme sousedit se svobodnou Ukrajinou, ne s Ruskem, a proto podporujeme Ukrajinu,“ dodal. Připomněl, že Polsko již poskytlo Ukrajině pomoc za 1,7 miliardy dolarů (asi 41,3 miliardy korun).

USA posílají Ukrajině dalších 70 miliard, EU 25 miliard

Amerika

Polské tanky PT-91 Twardy jsou v podstatě modernizací tanků T-72 sovětské konstrukce, které za socialismu v licenci vyráběly i polské a československé zbrojovky. Polsko už dříve předalo Ukrajině více než 200 tanků T-72.

Blaszczak začátkem dubna podepsal s Američany smlouvu o nákupu 250 tanků Abrams v nejnovější verzi. Polská armáda má kromě toho ve výzbroji tanky Leopard německé konstrukce.

Ukrajinci zveřejnili fotku bitevních vrtulníků dodaných z ČR

Evropa
Foto: Ukrainian Presidential Press Ser, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) a ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov před jednáním s polským ministrem obrany Mariuszem Blaszczakem

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám