Hlavní obsah

USA posílají Ukrajině dalších 70 miliard, EU 25 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Brusel

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal v úterý poděkoval Spojeným státům za to, že jeho zemi zaslaly další finanční pomoc ve výši 1,7 miliardy dolarů, což v přepočtu odpovídá více než 70 miliardám korun.

Foto: Leah Millis, Reuters

Americký prezident Joe Biden

Článek

„Jsme vděční Spojeným státům a americkému prezidentovi za neuvěřitelnou podporu,“ napsal ukrajinský ministerský předseda na Twitteru.

Finanční pomoc by měla podle ukrajinského premiéra dorazit v sobotu v podobě grantu z fondu založeného Mezinárodní bankou pro obnovu a rozvoj, Mezinárodní rozvojovou asociací a Agenturou Spojených států pro mezinárodní rozvoj (USAID), uvedla agentura Reuters.

Peníze z nevratného grantu by měly být podle Šmyhala použity na státní útraty za výdaje na zdravotnictví vynucené ruskou agresí.

Jedná se už o druhou finanční injekci během dvou týdnů. Americká pomoc se tak vyšplhá na tři miliardy dolarů.

Berlín týdny blokuje pomoc EU Ukrajině. Kvůli půjčce

Zahraniční

Pomoc posílá i Evropa

Pozadu nezůstává ani Evropská unie. Ministři financí sedmadvacítky v úterý schválili, že EU pošle Ukrajině první miliardu eur (24,6 miliardy korun) z celkových devíti miliard slíbených v rámci okamžité pomoci.

Dlouhodobá půjčka má financovat základní chod státu. Podle českého ministra financí Zbyňka Stanjury zajistí finance například fungování kritické infrastruktury.

Reklama

Výběr článků

Načítám