Hlavní obsah

Ruské bezpečnostní služby pod palbou kritiky. O plánech na likvidaci Tatarského věděly

Petrohrad/Moskva/Washington
Aktualizováno

Smrt ruského blogera Vladlena Tatarského, vlastním jménem Maksima Fomina, při nedělním atentátu v Petrohradu vyvolala tvrdou kritiku ruských bezpečnostních služeb za to, že ho nedokázaly ochránit. Ministerstvo vnitra totiž o plánech na likvidaci Tatarského vědělo. Dalších 24 lidí skončilo v nemocnici. Šest je jich ve vážném stavu. Žena, kterou z atentátu podezírají, byla dopadena v pondělí dopoledne.

Následky nedělního atentátu na Tatarského v PetrohraduVideo: Reuters

 
Článek

Ruská agentura RIA Novosti uvedla, že Darja Trepovová narozená 16. února 1997 podezřelá ze spáchání atentátu je mezi hledanými osobami. Dříve se přitom objevilo video, jak je zadržena, ovšem osoba na záznamu neměla pouta a nebylo jí vidět do obličeje. Vyskytly se rovněž spekulace, že je mezi zraněnými v nemocnici.

O zadržení Trepovové informoval v pondělí dopoledne ruský vyšetřovací výbor, který v Rusku plní úlohu kriminální ústředny. Oznámení předcházela zpráva agentury, že žena se skrývá.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Vladlen Tatarskij mluví na akci v petrohradské kavárně, kde následně došlo k výbuchu

Tatarskij zemřel při nedělním „tvůrčím večeru“, kde mluvil ke skupině lidí. Dostal tam od šestadvacetileté Darji Trepovové sošku, která krátce poté vybuchla. Televize RBK uvedla, s odvoláním na zdroje z ministerstva vnitra, že nálož v sošce byla odpálena na dálku.

Pavouci se požírají ve sklenici, napsal Podoljak po výbuchu v Petrohradu

Zahraniční

Jakou roli přesně hrála Trepovová, jestli ona sama odpálila nálož, jasné není, protože i po předání sošky zůstala v kavárně, i když poodstoupila ke vzdálenějšímu stolu. Svědci se nemohli shodnout, jestli před výbuchem odešla, nebo ne. Podle ruských médií se tato obyvatelka Petrohradu měla loni v únoru zúčastnit protiválečných protestů.

Server Meduza ocitoval výpovědi několika svědků. Alica uvedla, že se dívka nejprve ptala Vladlena na jeho ideologii. Pak si vzala mikrofon ještě jednou a řekla: „Pamatujete, Vladlene, dala jsem vám pohlednici?“

No na to zareagoval slovy: „Jo tu, co jste sama nakreslila?“ Ona na to řekla: „Studuju na akademii sochařství. Jsem Nasťa a teď jsem vám přinesla sochu.“ Ještě žertovala, že ji nechtěli vpustit s balíčkem dovnitř, protože by tam mohla být bomba. Všichni se tomu smáli. Pak došla pro sošku a dala mu ji.

Další svědek Nikolaj uvedl: „Do tohoto podniku chodím už skoro rok. Přišel jsem si poslechnout Vladlena Tatarského. Dívka mu dala figurku. Dívka si pak sedla vedle jeviště. Ale už si nepamatuji, jestli odešla, nebo zůstala tam, kde byla. Pak zahřměl výbuch. Byla to taková rána. Vyběhl jsem ven s celým davem, ale byl to opravdu šok, v uších mi zvoní pořád. Po výbuchu mi v uších zvonilo ještě víc.“

Selhaly tajné služby?

V souvislosti s atentátem se objevila spekulace, jestli se nestal obětí boje mezi různými ruskými frakcemi o moc, protože Tatarskij byl spojen s majitelem soukromé Wagnerovy armády Jevgenijem Prigožinem a atentát byl spáchán v jím vlastněné kavárně.

Ruské tajné služby čelí kritice, protože tamní ministerstvo vnitra vědělo, že existují plány na likvidaci Tatarského. Ruská televize RBK citovala zdroj z ministerstva vnitra: „Akce byla známa předem.“

Kriticky se v tomto směru vyjádřil jiný ultranacionalista, první vůdce separatistů na Donbasu Igor „Strelkov“ Girkin, který k práci úřadů uvedl:

Výbuch v kavárně v Petrohradu zabil ruského válečného blogera Tatarského

Zahraniční

„Jsme naprosto nepřipraveni na totální válku, kterou proti nám vede nepřítel. A stane se toho víc. Nepochybuji, že Ukropi (hanlivé označeni pro Ukrajince) před provedením teroristického útoku posílali agenty, analyzovali videa ze schůzek z takovýchto setkání, podívali se na bezpečnostní zařízení, plánovali… “

Podle něj tedy bylo dost příležitostí akci odhalit. „Musíte tomu věnovat pozornost, protože právě teď shromažďují informace pro druhé cíle.“

Sám vyzval k ráznému zásahu, nikoli v týlu, ale na frontě.

„Žádná opatření postavená pouze na obraně nepřinesou výsledek. Nepřítel si vždy najde mezeru, slabé místo, sám si vystačí s minimem zdrojů, ale donutí nás utrácet obrovské prostředky na zabezpečení,“ dodal.

Podle něj je potřeba vyhrát válku s Ukrajinou, dostatečně vybavit ruskou armádu, aby „netrpěla hladem po granátech“.

Radikálové bez napojení na kyjevskou vládu?

Prigožin přiznal, že svůj podnik Street Food Bar #1 poskytl ruskému ultranacionalistickému hnutí Kiber Front Z. „Kavárnu jsem skutečně věnoval vlasteneckému hnutí Kiber Front Z, pořádali tam různé semináře,“ uvedl.

Sám se ovšem nedomnívá, že by za atentátem stála kyjevská vláda. „Kyjevský režim bych z toho neobviňoval. Myslím, že existuje skupina radikálů, která nemá vazby na vládu. Tak bych to řekl,“ dodal s tím, že podle něj tu je podobnost s atentátem na dceru ideologa Alegandra Dugina Darju.

Proto se objevuje, že mohlo jít o vzkaz Prigožinovi, i když se nepotvrdila spekulace ruských médií, že na akci měl být přítomen i majitel Wagnerovy skupiny. Už jeden člověk spojený s wagnerovci, Igor Mangušev, byl zabit.

Kiber Front Z uvedl, že si „na večer kavárnu pronajal“. Akci označil za teroristický útok: „Podnikli jsme určitá bezpečnostní opatření, naneštěstí nestačila.“

Vyřizování účtů

Podle Institutu pro studium války (ISW) měl Tatarskij podobné názory jako většina ruských vojenských korespondentů, ale nic nenasvědčuje tomu, že by přitahoval nějak pozornost Kyjeva, i když byl významný. V roce 2014 utekl z vězení během ruského vpádu na Donbas.

Přiznával, že působil v několika milicích a vedl několik crowfundingových kampaní. Názorově se pohyboval mezi těmi, kteří jsou blízcí Putinovi, a wagnerovci. Proto se objevují spekulace, že mohlo jít o mocenský boj mezi zastánci postupu ministerstva obrany a wagnerovci, což naznačil ukrajinský poradce Mychajlo Podoljak.

Vyloučit nelze ani boj mezi prokremelskou skupinou vojenských korespondentů a lidí kritických k vedení ruské armády, jako je Girkin. Může také jít o snahu omezit vliv druhé skupiny, protože po atentátu se budou lidé bát chodit na jejich akce.

V Petrohradu po zabití ruského vojenského blogera zatkli mladou ženu

Zahraniční

Ruského ultranacionalistu, který mával lebkou Ukrajince, střelili do hlavy. Zemřel

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám