Hlavní obsah

Výbuch v kavárně v Petrohradu zabil ruského válečného blogera Tatarského

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Při výbuchu v kavárně v Petrohradu v neděli zahynul vlivný ruský válečný bloger Vladlen Tatarskij. Podle agentury Ria Novosti je na místě dalších 25 zraněných.

Následky výbuchu v PetrohraděVideo: Reuters

 
Článek

K výbuchu mělo dojít po 18. hodině místního času (17 SELČ) v kavárně Street Food Bar no. 1 na Univerzitním nábřeží v centru druhého největšího ruského města.

Agentura TASS s odvoláním na záchranné složky napsala, že explodovala výbušnina o síle ekvivalentu 200 gramů TNT. Výbušnina byla podle agentury RIA Novosti ukrytá v sošce, kterou blogerovi dala do ruky návštěva. Podle RIA Novosti nevznikl po explozi požár.

Policie uvedla, že Tatarskij byl terčem útoku.

Foto: Anton Vaganov, Reuters

Výbuch v kavárně v Petrohradu

Podle petrohradského zpravodajského webu Fontanka patřila kavárna šéfovi žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenijovi Prigožinovi, podle jiných zdrojů, na které se odvolává agentura DPA, mu stále patří. Tatarskij do kavárny zavítal kvůli „vlasteneckému večeru“.

Na záběrech incidentu, které se šíří na sociálních sítích, je patrné, že výbuch vytloukl sklo z oken kavárny a zdemoloval venkovní krytou terasu.

TASS uvedl, že policie kontroluje hosty kavárny, zda se nepodíleli na výbuchu. Doprava na nábřeží byla zastavena.

Tatarskij byl jedním z nejznámějších ruských vojenských blogerů, který denně natáčel videa. Mimo jiné byl podle agentury TASS přítomen v Kremlu, když ruský prezident Vladimir Putin loni oznámil anexi čtyř oblastí na jihu a východě Ukrajiny. Podle Meduzy je původem z Donbasu na východě Ukrajiny, kde bojoval na straně samozvaných lidových republik Doněcké (DNR) a Luhanské (LNR). Předtím si odpykával trest ve vězení za ozbrojenou loupež.

Foto: Profimedia.cz

Vladlen Tatarskij

Jde už o druhý podobný útok v Rusku na významnou osobu spojenou s válkou na Ukrajině. Loni v srpnu zahynula při explozi vozu Darja Duginová, dcera ultranacionalistického ruského ideologa Alexandra Dugina, který měl být zřejmě původně terčem atentátu. Ruská tajná služba FSB útok přisoudila ukrajinským tajným službám. Kyjev to popřel.

Foto: Anton Vaganov, Reuters

Výbuch v kavárně v Petrohradu

Po získání Krymu zboříme Kerčský most, představil své plány Kyjev

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám