Hlavní obsah

Ruského ultranacionalistu, který mával lebkou Ukrajince, střelili do hlavy. Zemřel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zemřel ruský žoldnéř Igor Mangušev, který mával lebkou zabitého Ukrajince a vyzýval k vraždění jeho krajanů. Skonal ve středu v nemocnici, kam byl před pár dny dopraven s průstřelem hlavy. Jeho manželka hovoří o tom, že se stal obětí vraždy.

Foto: Profimedia.cz

Igor Mangušev s cigaretou v maskáčích

Článek

Ukrajinský zdroj řekl americkému serveru Insider: „Pamatujete si na toho sadistu Manguševa, který vystupoval s lebkou zavražděného ukrajinského vojáka z Mariupolu? Tak umřel. A střelili ho do hlavy. Samozřejmě se to nestalo na frontě. Nedávno Mangušev spolupracoval s Prigožinem a Wagnerovou skupinou.“

Podle stanice BBC nyní Mangušev, který vzešel z ruské neonacistické scény a založil vlastní žoldnéřskou skupinou Jenot, začal spolupracovat s Prigožinem a aktuálně velel jednotce, která měla na starosti domy v obsazeném Luhansku.

Foto: Profimedia.cz

Igor Mangušev v nemocnici

Šestatřicetiletý ultranacionalista na sebe upozornil loni v srpnu na nechvalně známém videu, kde mává lebkou zabitého příslušníka ukrajinského pluku Azov. „My jsme živí a tenhle chlapík je už mrtvý. Nechme ho hořet v pekle. Neměl štěstí. Udělejme si z jeho lebky pohár.“ Mangušev tvrdil, že Rusové nevedou válku s lidmi, ale také s idejí Ukrajiny jako „protiruského státu“.

Vše nasvědčuje vraždě, spekuluje se o motivu

O víkendu Manguševova žena Taťána Azarevičová zveřejnila na sociální síti video, kde uvádí, že její manžel byl střelen zblízka do hlavy daleko od frontové linie. Uvedla, že mu nebyla poskytnuta adekvátní zdravotnická pomoc a ruské úřady při vyšetřování tohoto případu selhaly. Podle ní šlo o pokus o vraždu, nebo popravu. Lékaři uvedli, že byl střelen zblízka, shora do hlavy a zbraň byla skloněná dolů pod 45stupňovým úhlem. Kulka mu uvázla v mozku.

Foto: Profimedia.cz

Manželka Igora Manguševa tvrdí, že šlo o vraždu.

Podle britského experta na Rusko Marka Galeottiho může mít zabití Manguševa, známého jako Běreg, širší souvislosti: „Mohlo by to být varování, odstranění pěšáka ze šachovnice, ale také znamení pro (majitele soukromé Wagnerovy armády Jevgenije) Prigožina od jeho ještě zločinnějších konkurentů, kteří cítí, že je dost oslaben, aby oni mohli postoupit.“

Galeotti se domnívá, že smrt Manguševa ukazuje, že se Rusko vrací do devadesátých let, „kdy byla vražda obchodní taktikou a hranice mezi politikou, obchodem, zločinem a válkou začínají ztrácet smysl“.

Ruský ultranacionalista Pavel Gubarev dodal, že každý ví, kdo byl za střelbou, a že pozoruje, že Prigožin zůstal nyní potichu.

Reklama

Výběr článků

Načítám