Hlavní obsah

Pavouci se požírají ve sklenici, napsal Podoljak po výbuchu v Petrohradu

• Aktualizováno

Ruský válečný bloger Vladlen Tatarskij byl cílem útoku, k němuž došlo v neděli v podvečer kavárně v Petrohradu, informovala ruská policie. Případ vyšetřuje jako vraždu. Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak na sociální síti po útoku uvedl, že „pavouci se požírají ve sklenici“.

Foto: Investigative Committee Of Russia, Reuters

Výbuchem zničená kavárna v Petrohradě

Článek

Provizorní výbušné zařízení, které explodovalo, mělo zhruba velikost mýdlové kostky a bylo ukryté v sošce. Podle policie bylo napěchováno menšími předměty.

„Cílem byl válečný zpravodaj Vladlen Tatarsky,“ citovala vyjádření policie agentura TASS.

K výbuchu došlo poblíž pódia na akci, kterou Tatarskij pořádal. Podle předběžných informací explodovala výbušnina o síle ekvivalentu 200 gramů TNT. Interiér kavárny exploze zdemolovala.

Ukrytá byla podle agentury RIA Novosti v sošce, kterou blogerovi dala do ruky jistá žena. Zpravodajský web Mash zveřejnil na Telegramu záběry, jež podle něj zobrazují Tatarského krátce před výbuchem, jak obdivuje dar – pozlacenou bustu. Žena, která mu ji dala, se podle ruských médií poté postavila na druhou stranu místnosti, ale bezprostředně ji neopustila.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Vladlen Tatarskij mluví na akci v petrohradské kavárně, kde následně došlo k výbuchu

Na záběrech incidentu, které se šíří na sociálních sítích, je patrné, že výbuch vytloukl sklo z oken kavárny a zdemoloval venkovní krytou terasu.

Výbuch Tatarského zabil, další lidé jsou zraněni. Petrohradský gubernátor Alexandr Beglov uvedl, že zranění utrpělo 25  lidí a 19 z nich muselo být hospitalizováno. Policie případ vyšetřuje jako vraždu. Kdo je za útok odpovědný, není jasné.

Vůdce proruských separatistů ve východoukrajinské Doněcké oblasti Denis Pušilin obvinil z Tatarského vraždy Kyjev. „Teroristé to jinak neumějí. Kyjevský režim je teroristický režim. Musí být zničen,“ uvedl.

Poradce ukrajinského prezidenta Podoljak za útokem vidí boj o moc a domácí terorismus.„V Ruské federaci to začíná… Pavouci se navzájem požírají ve sklenici,“ napsal na Twitter.

Následky výbuchu v PetrohraděVideo: Reuters

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Vyšetřování výbuchu v petrohradské kavárně

Výbuch v kavárně v Petrohradu zabil ruského válečného blogera Tatarského

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám