Hlavní obsah

Pitomci, mohli jste mít mír. Putin zesílil výhrůžky Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin před březnovými prezidentskými volbami přitvrdil svou rétoriku vůči Ukrajině. Vedení země hrozí úderem, ze kterého se Ukrajinci nevzpamatují, pokud budou pokračovat v boji. Současně Ukrajince označil za pitomce s vymytými mozky, protože prý mohli mít mír už před půldruhým rokem.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Putin označil Ukrajince za hlupáky, když nepodepsali mírovou dohodu, jejíž návrh vznikl v Istanbulu: „Ukrajina odmítla rozhovory s Ruskem, pitomci, mohlo vše dávno skončit.“ Putin zdůraznil, že ukrajinské úřady nejsou nezávislé. Jeho výroky citovala agentura Dokumenty a fakta.

Jak měl vypadat dojednaný návrh dohody napadené země s ruským agresorem, jasné není. Podepsáno nic nebylo, Rusko ale v rámci informační kampaně občas vytahuje papíry s údajným návrhem. Ukrajina jednání o míru podmiňuje odchodem okupantů z jejího území, to Rusko odmítá.

Ruský prezident označil „mírové návrhy“, o nichž se mluví na Západě a Ukrajině, za pokračování uplatňování dekretu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, jenž zakazuje jednat s Ruskou federací. „Tak to je. Jsou to nároky brzdící proces rozhovorů. Nu, pokud nechtějí, tak nemusejí,“ dodal Putin v Odincovu v Moskevské oblasti.

Putinova dcera promluvila: Rusko je společnost zaměřená na lidi

Evropa

Server Dokumenty a fakta v této souvislosti připomenul návrh ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského z listopadu 2022, podle něhož by měla Ukrajina existovat v hranicích z roku 1991, kdy byl Krym i celý Donbas její součástí, a měla mít garantovanou bezpečnost.

Nevzdáme se územních zisků

Putin jasně dal najevo, že případná dohoda o příměří nebo o míru musí vycházet z aktuálního stavu na frontě. Přerušení jednání je podle něj „pokus povzbudit nás, abychom se vzdali (územních) zisků, kterých jsme dosáhli za poslední rok a půl“.

„To je nemožné. Všichni chápou, že je to nemožné. Vládnoucí ukrajinské kruhy to chápou. Západní elity to chápou. Všichni chápou,“ řekl Putin podle agentury TASS.

Putin před šéfy místních správ vysvětloval, že Ukrajinci, jejichž předci bojovali proti nacistům, nyní nacisty „dali na piedestal“, ale nemohou vyhrát. „Nikdy neuspějí, takoví lidé už z definice nemohou zvítězit. Lidské mozky tam byly zkompostovány. Mluvili o jakési nezávislosti. Tu se nikdo nepokusil zabít. A ani není jasné, co to je,“ řekl Putin podle Dokumentů a faktů a TASSu.

Iniciativa je naše

Pokud bude pokračovat „to, co nyní pokračuje“, je podle ruského vůdce jasné, že ukrajinská ofenzíva selhala a že iniciativa je zcela v rukou ruských ozbrojených sil. Pak podle něj „může být na Ukrajinu podniknut velmi tvrdý úder,“ řekl Putin podle TASSu.

Institut pro studium války (ISW) z Putinových vyjádření vyvozuje, že o skutečná jednání, kde by se dosáhlo kompromisu, Kreml nestojí. Ruské cíle se nezměnily a Moskva chce dosáhnout porážky Ukrajiny i Západu.

Rusko nyní postupuje na všech frontách, řekl Šojgu

Evropa

Poukazuje na to, jak se změnila ruská rétorika v posledních týdnech. Ještě v půlce prosince mluvili Putin i ministr obrany Sergej Šojgu v souvislosti s tvrdými útoky na Avdijivku, kterou se nepodařilo dobýt, o „aktivní obraně“. Nyní Putin už mluví o tom, že iniciativa na bojišti je zcela v ruských rukou. ISW se domnívá, že se Putin chce před volbami v půlce března ukázat jako skutečný nejvyšší velitel.

Nekonzistentní rétoriku ukazuje také jeho novoroční odpověď zraněnému vojákovi, kdy uvedl, že se nebojuje s Ukrajinci, ale se Západem.

Ne Ukrajina, ale Západ je naším nepřítelem, řekl Putin zraněným vojákům

Evropa

ISW současně podotkl, že Rusko sice na většině úseků bojiště převzalo iniciativu, ale ne na všech. Situace v Chersonské oblasti na levém břehu dolního roku Dněpru se nemění, Rusům se z něj nedaří vytlačit Ukrajince a ani nemají iniciativu. V bojích u Verbove, Bachmutu a Avdijivky postoupili Rusové jen o pár set metrů a jediným větším městem, které v posledních týdnech ovládli, je zcela zničená Marjinka.

Putin se také dopustil lži, když vytvářel dojem, že za půldruhého roku dosáhli Rusové významných územních zisků. Dobyli, či spíše rozbili Bachmut a Marjinku, ale současně byli při letní ofenzívě v roce 2022 vytlačeni z rozsáhlých oblastí Charkovské oblasti. Přišli o Kupjansk a Izjum a také o Lyman. Též se koncem roku 2022 stáhli z Chersonu a celého západního břehu Dněpru.

Nikdy neustoupíme, prohlásil v projevu Putin

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám