Hlavní obsah

Putinova dcera promluvila: Rusko je společnost zaměřená na lidi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

O dcerách ruského prezidenta Vladimira Putina se toho ví jen málo, v médiích se prakticky neobjevují. Teď ale nejstarší Marija Voroncovová (38) udělala výjimku. „Rusko je společnost zaměřená na lidi,“ řekla mimo jiné v ojedinělém rozhovoru pro organizaci Medtech.Moscow navázanou na radnici ruské metropole.

Foto: Profimedia.cz

Marija Voroncovová na archivním snímku z loňského roku

Článek

Voroncovová mluvila o své profesi endokrinoložky i o svých koníčcích. O válce na Ukrajině či o svém otci v Kremlu, který invazi zahájil, se naopak během čtyřicetiminutového rozhovoru ani jednou nezmínila.

„Pro nás je hodnota lidského života tou nejvyšší hodnotou,“ řekla Voroncovová, když v rozhovoru hájila vysoké náklady na lékařský výzkum v oblastech, jako je léčba kmenovými buňkami, úprava genomu či generativní neuronové sítě.

„Mým snem je, aby lidé měli možnost poznat sami sebe, abychom si všichni lépe rozuměli a lépe komunikovali,“ vyjevila dále své největší přání Voroncovová, zatímco její otec pokračuje v krvavé invazi na Ukrajinu.

Oblíbené knihy: Idiot a Konec civilizace

Voroncovová také promluvila o svých zamilovaných knihách. „I ve volném čase čtu vědeckou nebo lékařskou literaturu,“ řekla s tím, že pokud jde o beletrii, je „staromódní člověk“. Evžena Oněgina od Alexandra Sergejeviče Puškina prý dokáže číst stále dokola.

Putinova dcera má románek s tanečníkem. Jmenuje se Zelenskyj

Evropa

Jako svá další oblíbená díla jmenovala také Idiota od Fjodora Michajloviče Dostojevského, Konec civilizace Aldouse Huxleyho, Pýchu a předsudek od Jane Austenové či Zápisky z volných chvil japonského středověkého autora Seia Šónagona.

Více se pak rozmluvila o sci-fi sérii Duna od amerického spisovatele Franka Herberta. „Je tam spousta zajímavých myšlenek, včetně světonázorových,“ prohlásila Voroncovová o sáze, která popisuje brutální boj feudálních rodů o pouštní planetu Arrakis oplývající vzácným kořením.

Zkoumá genom Rusů

O válce ani rodinné spřízněnosti s ruským prezidentem přitom Voroncovová nemluvila, nezmínil ji ani web. Ten ženu představil jako zástupkyni děkana pro vědu na Fakultě základního lékařství Moskevské státní univerzity, členku prezidia Ruské asociace pro podporu vědy Ruské federace a vedoucího vědeckého pracovníka Národního lékařského výzkumného centra oddělení endokrinologie ministerstva zdraví.

Voroncovová je také spolumajitelkou společnosti Nomeko, která má na výzkumné klinice v Petrohradě zkoumat „genom Rusů“. Putin v minulosti popsal genetické inženýrství jako vědu budoucnosti.

Dcery ruského prezidenta, Marija Voroncovová (38) a Jekatěrina Tichonovová (37), nejsou veřejně příliš známé. Obě se narodily z manželství, do nějž Putin v roce 1983 vstoupil s bývalou letuškou aerolinek Aeroflot Ljudmilou. Pár se rozvedl po 30 letech v roce 2013.

Kreml poprvé reagoval na jména „Putinových dcer“

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám