Hlavní obsah

Ne Ukrajina, ale Západ je naším nepřítelem, řekl Putin zraněným vojákům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

moskva

Ruský prezident Vladimir Putin navštívil na Nový rok zraněné vojáky v Ústřední vojenské nemocnici A. A. Višněvského na okraji Moskvy, aby podzdvihl jejich morálku a prověřil, jestli skutečně čelí byrokratickým obtížím, na které si stěžují. Současně se vyjádřil i k válce, když zopakoval, že nepřítelem není Ukrajina, ale Západ.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin na návštěvě vojenské nemocnice

Článek

Putin se v rozhovoru zveřejněném na stránkách Kremlu ubezpečil, že vojáci žádným byrokratickým obtížím nečelí. Pak se vyjádřil k válce, když odpovídal na dotaz zraněného A. Dubljanina, jak se dívat na pomoc západních zemí „našemu protivníkovi“, tedy Ukrajině.

„Nejde o to, že oni pomáhají našemu protivníkovi. Oni jsou naším protivníkem. Oni jejich (ukrajinskýma) rukama řeší své problémy. O to jde. Bohužel tak tomu tam bylo po staletí a pokračuje to i dnes,“ odpověděl Putin.

Poté zopakoval, že Rusko nebojuje s Ukrajinou: „Samotná Ukrajině pro nás není nepřítel. Ale ti, kteří chtějí zničit ruskou státnost. Kteří chtějí, jak říkají, dosáhnout strategické porážky Ruska na bojišti, jsou hlavně na Západě, i když i tam jsou různí lidé. Jsou tam lidé, kteří s námi sympatizují a v duchu jsou s námi, ale pro takzvané elity je existence Ruska, rozhodně v jeho současném stavu a velikosti, nepřijatelná. Chtějí ho rozdělit a netají se tím.“

Rusko jen za úterní útok proti Ukrajině utratilo 14 miliard, spočítal Forbes

Evropa

Svým vyjádřením Putin nejen obhajoval invazi na Ukrajinu, ale současně se pokoušel ji propagandisticky oslabit podotknutím, že nepřítelem není Kyjev, ale západní elity, které ho podle něj zneužívají pro své cíle.

Vyčerpáváme Ukrajinu i Západ, radoval se Putin

Pak Putin zdůraznil, že se situace na bojišti začíná měnit, i když proti Rusku bojuje celý Západ. Fronta se sice hýbe minimálně, ale šéf Kremlu upozornil, že válka vyčerpává ukrajinské i západní zdroje. Připomněl, že Ukrajinci vypálí denně pět až šest tisíc granátů ráže 155 mm a USA jich vyrobí jen 14 tisíc za měsíc a navýšení na 20 000 za měsíc stačit nebude. USA jich ale mají už v březnu vyrábět 36 000 kusů měsíčně a v září 60 000, to ale Putin neřekl. Nezmínil se ani o tom, že i Rusko musí shánět munici, kde to jen jde.

„Rosteme a budeme růst. Bylo jim dodáno 400 nebo 450 tanků, ale my jich za rok vyrobíme a zrepasujeme 1600. Není to státní tajemství. A ve skutečnosti jich bude asi víc. A tak je tomu se vším,“ snažil se dodat Putin vzpruhu vojákům, kteří se vrátili z bojiště zranění.

ANALÝZA: Proč USA zvyšují výrobu dělostřelecké munice rychleji než EU

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám